"Vissen zwemmen steeds vrijer in Vlaanderen"
nieuwsDe afgelopen jaren heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) meer dan 180 obstakels voor vissen in onze waterlopen verwijderd. Door het wegwerken van deze vismigratieknelpunten kunnen vissen hun leefgebied fors uitbreiden. Vismigratie is overigens geen probleem dat zich enkel tot Vlaanderen beperkt. Zo zijn in heel Europa 67 van de bijna 200 Europese zoetwatervissoorten bedreigd in hun voortbestaan door menselijk ingrijpen op de waterlopen. Onder meer om die reden is er op zaterdag 21 mei Wereldvismigratiedag.
Vissen komen in Vlaanderen vaak in een doodlopende ‘straat’ terecht, zo weet de Vlaamse Milieumaatschappij. Door obstakels in de waterloop komen ze vast te zitten, kunnen ze niet naar hun paaiplaatsen, geraken ze gewond of sterven ze. Die knelpunten werkt de Vlaamse Milieumaatschappij stelselmatig weg. Met resultaat: 180 nieuwe of herstelde doorgangen die de voorbije jaren werden gerealiseerd, zorgen voor duidelijk meer vis in onze waterlopen.
“Doorheen de jaren hebben we in Vlaanderen de natuurlijke loop van heel wat rivieren naar onze hand gezet, ten behoeve van een verhoogde waterafvoer, scheepvaart, waterkracht en visserij”, aldus VMM. “Stuwen, sluizen, watermolens en pompgemalen vormen obstakels waar vissen vaak niet meer langs kunnen zwemmen, op weg naar hun paaiplaatsen.”
De afgelopen jaren werkte de VMM voor heel wat van deze vismigratieknelpunten een oplossing uit in de vorm van beekherstelprojecten en visdoorgangen. Op verschillende waterlopen zagen vissen hun leefgebied hierdoor fors uitbreiden. Zo kunnen vissen in de Kleine Nete weer stroomopwaarts zwemmen tot in haar ecologisch interessante bovenlopen, door de aanleg van vier visdoorgangen. Via de Dijle kunnen vissen sinds het wegwerken van migratieknelpunten vanuit de Noordzee opnieuw helemaal tot in Wallonië zwemmen. Recent werden op de Warmbeek in Hamont-Achel en op de Poekebeek in Nevele de werken gefinaliseerd voor de aanleg van bekkentrappen.
Ook op de Aa in Vorselaar, Lille en Kasterlee werkt de VMM momenteel aan de sanering van vismigratieknelpunten. Later op het jaar staan er gelijkaardige werken gepland op de Zuunbeek in Sint-Pieters-Leeuw, op de Grote Nete in Balen en op de Zwarte beek in Lummen en Beringen. Omdat vismigratie ook een internationaal probleem is werd Wereldvismigratiedag in het leven geroepen, een initiatief dat wil sensibiliseren rond het belang van natuurlijke rivieren waarin vissen vrij kunnen zwemmen.
Informatie over vismigratie vind je hier. Voor meer info over de Wereldvismigratiedag kan je hier terecht.