Visafval doet sla groeien

Eén van de grote problemen bij viskweeksystemen zijn de uitwerpselen van de vis waardoor gemiddeld tien procent van het watervolume elke dag moet geloosd en ververst worden. De Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen ontwikkelde een installatie waarmee het mestwater niet meer geloosd, maar gebruikt wordt als vloeibare meststof om planten te telen.
6 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Eén van de grote problemen bij viskweeksystemen zijn de uitwerpselen van de vis, waardoor gemiddeld tien procent van het watervolume elke dag moet geloosd en ververst worden. De Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen ontwikkelde een installatie waarmee het mestwater niet meer geloosd, maar gebruikt wordt als vloeibare meststof om planten te telen.

Uit onderzoek blijkt dat mestverwerking en energiebesparende maatregelen twee pijnpunten zijn voor de land- en tuinbouwsector in West-Vlaanderen. “Eén van de groeimogelijkheden is aquacultuur. Wereldwijd is bijna de helft van alle vis bestemd voor menselijke consumptie, afkomstig van de visteelt. Maar die groei is minder groot in Europa dan elders, daardoor dreigen wij een achterstand op te lopen. In Vlaanderen kunnen wij vooral een rol spelen op het vlak van onderzoek“, zegt docent Dieter Anseeuw van de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen (KATHO).

Bij viskweeksystemen moet dagelijks gemiddeld tien procent van het watervolume geloosd en ververst worden door de vervuiling met visuitwerpselen. Met de ‘aquaponics’ die wordt voorgesteld tijdens de opendeurdag van 13 mei probeert de KATHO een oplossing te bieden voor dit probleem. “Bij deze installatie wordt het mestwater niet meer geloosd, maar gebruikt als vloeibare meststof om planten te telen”, zegt Anseeuw.

Concreet zal de KATHO Afrikaanse meerval of katvis kweken in combinatie met de teelt van sla op water. De meerval is een stress- en ziektebestendige vis die in zes maanden tijd kan groeien tot één kilogram.Door sla op water te kweken, vermijdt de tuinbouwer bodemmoeheid en kan hij besparen op milieubelastende bodemontsmetting. Met ‘aquaponics’ wil de hogeschool bijdragen tot het onderzoek om dit systeem rendabel te maken. 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek