Arrestaties bij inval serrebedrijven rond verboden vaccin tegen tomatenvirus

In de Antwerpse gemeenten Beerse, Kapellen en Rijkevorsel heeft de politie dinsdagochtend drie huiszoekingen gedaan in het kader van een onderzoek naar de ontwikkeling en het gebruik van een verboden vaccin tegen een tomatenvirus. Dat meldt het Antwerpse parket. Vier personen werden opgepakt. Het tomatenvirus behoort samen met de huidige energiecrisis tot de grootste problemen van de tomatenteelt. Een vaccin zou een mogelijke oplossing bieden.

8 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 9 november 2022 12:38
Lees meer over:

Het team Milieu van de Antwerpse federale gerechtelijke politie onderzoekt volgens het Antwerpse parket de mogelijke opzettelijke verspreiding van het zogenaamde Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). "Een tomatenteeltbedrijf uit Rijkevorsel zou mogelijk betrokken zijn bij de ontwikkeling van een verboden vaccin daartegen en wordt ervan verdacht het vaccin te hebben ingevoerd om doelbewust hun tomatenplanten te besmetten, om de tomaten resistent te maken tegen het virus", klinkt het.

Volgens de krant Het Laatste Nieuws gaat het om het tomatenbedrijf Stoffels Tomaten dat op 30 hectare tomaten teelt, waarvan de helft belicht. Het bedrijf dat vooral bekend staat om zijn snoeptomaatjes, doet zelf geen uitspraken over het onderzoek en was niet bereikbaar voor commentaar.

Het vaccin zou een milde variant van het virus zelf bevatten. Omdat er vanuit de Europese Unie een zero-tolerance beleid is rond het virus, gaat het om illegale praktijken. Ook het Federaal Voedselagentschap (FAVV) was met inspecteurs aanwezig tijdens de invallen. "Zij benadrukken dat het virus enkel bepaalde plantensoorten aantast maar niet kan worden overgedragen op mensen", stelt het parket. Bij de huiszoekingen werd ook een grote som geld in beslag genomen. Ook in Nederland loopt er een onderzoek naar tomatenteeltbedrijven die planten opzettelijk infecteren, laat het parket nog weten.

Schrikbeeld voor tomatenteler

Het ToBRFV-virus heeft de Vlaamse tomatenteelt de voorbije jaren enorm veel schade berokkend en vormt een heus schrikbeeld voor menig serreteler. Eenmaal in het bedrijf is het moeilijk het virus kwijt te raken. Een vaccin zou een mogelijke oplossing kunnen vormen voor het probleem, zoals eerder al het pepinomozaïekvirus in de tomatenteelt met een vaccin onder controle gebracht werd.

Diverse bedrijven en organisaties doen momenteel onderzoek naar een vaccin, bijvoorbeeld binnen het Europese Virtigation project waaraan een consortium van Europese onderzoeksinstellingen verbonden is. De Nederlandse producent van gewasbeschermingsmiddelen Valto liet eerder dit jaar al weten zelfs een vaccin klaar te hebben, een middel dat vergelijkbaar is met het V10-vaccin tegen het pepinomozaïekvirus. Bij kruisbescherming wordt een milde stam van het virus ingebracht in de plant waardoor deze weerstand opbouwt.

Een dergelijk vaccin tegen virussen in tuinbouwgewassen is voor de wet een gewasbeschermingsmiddel waardoor een lange toelatingsprocedure geldt die kan oplopen tot acht jaar. Tot de komst van een eventueel vaccin zetten bedrijven en onderzoeksinstellingen in op de introductie van hoogresistente rassen en op viruspreventie. Zo moeten bezoekers in een tomatenserre vaak via een sanitaire straat en moeten zij kledij en haren bedekken.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek