Chinees team wint Autonomous Greenhouse Challenge 2024 met slim teeltalgoritme
nieuwsHet Chinese team IDEAS van Zhejiang University heeft de vierde editie van de Autonomous Greenhouse Challenge gewonnen. Met een innovatief algoritme voor de volledig autonome teelt van dwergtomaten behaalden zij de hoogste winst. Wageningen University & Research (WUR), de organisator van de Challenge, maakte dit bekend na een intensieve competitie waarin teams wereldwijd de mogelijkheden van autonoom telen onderzochten.
Slimme keuzes in teeltstrategie
De challenge draaide om het ontwikkelen van algoritmes die de teelt in een kas volledig autonoom kunnen aansturen. Belangrijke keuzes werden gemaakt in belichting, verwarming, CO2-toevoer en watergebruik. IDEAS blonk uit door een hoge plantdichtheid, waardoor ze meer tomaten per vierkante meter konden oogsten. Daarnaast optimaliseerden ze hun energiegebruik met behulp van energieschermen.
“De plantdichtheid van IDEAS was bijna twee keer zo hoog als die van andere teams”, licht Stef Maree, datawetenschapper bij WUR, toe. “Dit leidde tot een veel hogere opbrengst per vierkante meter per dag. Ook hun energiebesparende aanpak speelde een belangrijke rol.”
Focus op dwergtomaten
In deze editie stond de teelt van dwergtomaten centraal. Dit gewas is geschikt voor autonome teelt door zijn uniforme hoogte en oogstbaarheid met robots. Toch bracht de keuze uitdagingen met zich mee, zoals het bepalen van het juiste oogstmoment. Volgens projectleider Silke Hemming waren de resultaten indrukwekkend: “De teams hebben laten zien dat autonome kasteelt mogelijk is, ondanks de complexiteit en beperkte voorbereidingstijd.”
Opvallend, maar ook heel interessant vond Hemming de grote diversiteit in strategieën. “Sommige teams kozen al vanaf de eerste dag voor grote extremen. Eén team ging bijvoorbeeld meteen heel intensief belichten, terwijl een ander juist het tegenovergestelde deed. Ook heeft een team in het begin nauwelijks verwarmd en op het einde juist heel veel. Zulke keuzes leveren hele interessante datasets op. Want veel warmte of licht kan weliswaar zorgen voor een hoge opbrengst, het brengt ook hoge kosten met zich mee. Ook zag je hele verschillende strategieën bij het wijder zetten van potten. De oogsttijd lag redelijk dicht bij elkaar: het eerste team oogstte na 70 dagen, het laatste na 80.”
Volgens Maree biedt de Challenge ook inspiratie voor telers. “De resultaten tonen aan dat er ruimte is om standaarden los te laten en strategieën aan te passen, bijvoorbeeld om kosten te besparen tijdens ongunstige stroomprijzen.”
Een stap dichter bij volledig autonome serres
Hoewel volledig autonome kasteelt in de praktijk nog toekomstmuziek is, heeft deze Challenge een belangrijke stap gezet. “We hebben laten zien dat het mogelijk is een gewas vrijwel volledig autonoom te telen,” zegt Hemming. “De komende jaren kunnen deze inzichten bijdragen aan een duurzamere en efficiëntere glastuinbouw.”
Over het winnende team
Team IDEAS bestond uit zes onderzoekers van Zhejiang University uit China, onder wie een masterstudent, promovendus, postdoc en hoogleraar. Vijf van de teamleden hebben een expertise op het gebied van technologie, een op het gebied van tuinbouw. Hun combinatie van technische kennis en teeltinzicht bleek een winnende formule.
