VIDEO: Maai-laadwagen helpt landbouwers met beheer bufferstrook

Provincie Oost-Vlaanderen stimuleert met het project ‘Barbierbeek Verbindt!’ landbouwers om bufferstroken aan te leggen langs de Barbierbeek en haar zijbeken. Bufferstroken zijn belangrijk voor de waterkwaliteit en biodiversiteit. De provincie heeft een maai-laadwagen aangekocht die de boeren kunnen gebruiken voor het extensief beheer van de bufferstroken.

29 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 juni 2023 11:32
F3

Maai-laadwagen 

De meanderende Barbierbeek stroomt door Kruibeke, Temse, Beveren en Sint-Niklaas, langs de typische en historische “bolle akkers” van het Waasland. Met het landinrichtingsproject Water-Land-Schap 1.0 ‘Barbierbeek Verbindt!’ zet de provincie in op behoud en versterking van deze unieke vallei op vlak van water, landschap en landbouw.  

In ruil voor een passende vergoeding vraagt de provincie aan de landbouwers om een bufferzone aan te leggen langs de Barbierbeek (en haar zijbeken) en om die bufferzones correct te beheren. Dat specifieke beheer vraagt extra tijd van de landbouwer maar ook aangepast materiaal. Daarom kocht provincie Oost-Vlaanderen een maai-laadwagen die door verschillende boeren kan worden uitgeleend om de bufferstrook te beheren.  

“Dit vraagt, zeker langs de sterk kronkelende Barbierbeek, aangepaste machines. Deze moeten het maaisel verzamelen, zodat het kan worden afgevoerd. We kunnen niet verwachten dat landbouwers die machines individueel gaan aankopen. Met de maai-laadwagen willen we een kwalitatief beheer in bufferzones ondersteunen”, aldus gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en Platteland.  

De wagen kan gekoppeld worden aan verschillende tractoren en ingezet worden in smallere, onregelmatige stroken, ook buiten het klassieke maaiseizoen. De machine maait de werkgang van de tractor in één beweging en het gemaaide gras wordt meteen opgevangen.  

Momenteel loopt een proefperiode waarin de machine uitgebreid wordt getest en gepromoot. Vanaf 2024 wordt de maai-laadwagen overgedragen aan de partnerorganisaties Boerennatuur Vlaanderen vzw en Werkers vzw. Dan wordt een element uitgewerkt zodat boeren de laad-maaiwagen kunnen huren en gebruiken met hun eigen trekker.  

Bufferstroken  

Provincie Oost-Vlaanderen stimuleert haar landbouwers in het aanleggen van bufferstroken langs landbouwpercelen. Dat kan een grasperceel zijn langs kwetsbare landschapselementen of waterlopen. Maar het kan bijvoorbeeld ook een strook zijn met een graskruiden- of bloemenmengsel. Het inzaaien van bufferstroken met specifieke mengsels kunnen een grote meerwaarde betekenen voor de agrobiodiversiteit. 

Bufferstroken zorgen onder andere voor verminderde afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen naar waterlopen en dragen op die manier bij aan een betere waterkwaliteit. De bufferstrook tussen de waterloop en de landbouwgrond is bovendien erg zinvol in kader van erosiebestrijding. De stroken vormen ook een groene ader doorheen het landschap. De provincie heeft ondertussen 32 beheerovereenkomsten afgesloten met 12 landbouwers waardoor ze 6 hectare oever van de Barbierbeek in ecologisch beheer heeft.  

Extensief beheer  

Voor het onderhoud van de bufferzones wordt een extensief maaibeheer toegepast. Dat wil zeggen dat de groenstrook slechts één of twee keer per jaar wordt gemaaid met de maai-laadwagen. Doordat het gemaaide gras wordt afgevoerd en niet blijft liggen op de bodem, verschraalt de bodem. Dat is precies wat (veld)bloemen en bloeiende planten nodig hebben om goed te groeien. Een extensief maaibeleid zorgt voor een rijkere fauna en flora, kortom een betere biodiversiteit. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek