Vanaf 1 juli bestraffing mogelijk bij niet-naleven van bufferstroken

Landbouwers die de bemestingsvrije zones niet naleven, kunnen daar vanaf 1 juli voor bestraft worden. Na een periode van sensibilisering die nu afloopt zullen inbreuken op de afstandsregels vanaf juli gevolgd worden door een proces-verbaal, meldt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

27 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 27 juni 2023 19:58
Lees meer over:

In het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2023-2027 vormt de aanleg van bufferstroken langs waterlopen een belangrijk element van de conditionaliteit. Bufferstroken dienen om te vermijden dat meststoffen uitspoelen naar het grond- en oppervlaktewater. "Voor een goede waterkwaliteit is het belangrijk om die afstandsregels te respecteren", zegt VLM.

Sommige bufferstroken dragen bij tot de groene dooradering in het landschap en kunnen de agrobiodiversiteit ondersteunen als er specifieke mengsels ingezaaid worden die een geschikte biotoop vormen voor planten en dieren. Het aanleggen van zo’n bufferstrook kan gepaard gaan met een vergoeding in de vorm van een beheerovereenkomst of ecoregeling.

Afstand tot waterlopen

Landbouwers mogen noch met dierlijke mest, noch met kunstmest of andere meststoffen bemesten in een vijf meter brede strook vanaf het talud van een waterloop of oppervlaktewaterlichaam uit het Grootschalig Referentiebestand (GRB). Landbouwers met een perceel grenzend aan een waterloop die ligt in het Vlaams Ecologisch Netwerk of een waterloop die ligt aan een steile helling moeten een bufferstrook tussenlaten van tien meter breed.

Een overzicht van alle waterlopen en oppervlaktewaterlichamen kan men onder meer terugvinden in de app LV-AgriLens van het departement Landbouw en Visserij.

Wat als de afstandsregels niet worden nageleefd?

Om de waterkwaliteit te beschermen en te verbeteren houdt de Mestbank toezicht op de naleving van de wetgeving. “In het voorjaar hebben de toezichthouders van de Mestbank de afstandsregel van vijf meter toegelicht tijdens hun terreincontroles”, licht VLM-woordvoerster Leen Van den Bergh toe. “Die sensibiliseringsactie loopt nu ten einde. Vanaf 1 juli 2023 stellen de toezichthouders bij het vaststellen van een inbreuk een proces-verbaal op. Het pv wordt dan bezorgd aan het parket, daar wordt beslist welke gevolgen eraan gegeven worden. Bijna altijd wordt de inbreuk doorgestuurd naar het departement Omgeving voor een bestuurlijke boete, die meestal tussen 500 en 1.000 euro ligt. Daarnaast kan zo'n inbreuk ook gevolgen hebben voor de premies die de landbouwer krijgt via het GLB.”

Niet enkel meststoffen spelen de hoofdrol bij nitraatconcentraties

Nitraat in grond- en oppervlaktewater als gevolg van landbouwactiviteiten is een veelbesproken thema in zowel België als Nederland. Twee Nederlandse onderzoekers weerleggen in een nieuw onderzoek dat landbouw de grootste bijdrage levert aan nitraat in grond- en oppervlaktewater. Naar aanleiding van de bufferstroken die Nederlandse overheid wil aanhouden van 100 – 250 meter om zo de hoeveelheid stikstof in de waterlopen te reduceren, hebben twee onderzoekers stikstof gemeten in een beek nabij Overijssel. Hun metingen laten zien dat naast landbouw ook nog andere bronnen een grotere rol spelen. Een van die bronnen zou het afbreken zijn van organisch materiaal (oxidatie) in de ondergrond door de inlaat van zuurstof. Het onderzoek staat gepubliceerd op stichtingagrifacts.nl.

Landbouwers worden ontlast van maaisel in nieuw pilootproject
Uitgelicht
Sinds dit jaar is het voor heel wat beheerovereenkomsten verplicht om het vrijgekomen maaisel af te voeren. Voor landbouwers die niet over de geschikte machines beschikken of...
23 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: VLM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek