Landbouwers worden ontlast van maaisel in nieuw pilootproject

Sinds dit jaar is het voor heel wat beheerovereenkomsten verplicht om het vrijgekomen maaisel af te voeren. Voor landbouwers die niet over de geschikte machines beschikken of geen afzet hebben voor het vrijgekomen maaisel, is deze nieuwe beheervoorwaarde een struikelblok om hun beheerovereenkomst te hernieuwen of een nieuwe af te sluiten. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en Boerennatuur Vlaanderen werken nu samen in een pilootproject waarbij de landbouwers ontzorgd worden bij het maaien en afvoeren.

23 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 25 juni 2023 20:17
beheerovereenkomst maaien gras - boerennatuur

Beheerovereenkomsten zijn afspraken tussen VLM en landbouwers waarbij landbouwers in ruil voor een vergoeding, een extra inspanning doen op vlak van biodiversiteit op delen van hun gronden. Voor beheerovereenkomsten zoals kruidenrijke akkerranden, bloemenakker of faunaranden is het sinds 1 januari 2023 verplicht om deze te maaien en het maaisel af te voeren.  

Door het maaisel te verwijderen, worden de voedingsstoffen of nutriënten weggenomen waardoor de bodem schraler wordt. Deze verschraling houdt de groei tegen van soorten die ongewenst zijn voor de biodiversiteit zoals brandnetel, waardoor andere kruiden de kans krijgen om te groeien. “Hoe meer kruiden in een beheersovereenkomst, hoe meer insecten zich er thuis voelen vinden en hoe meer andere dieren aangetrokken worden”, legt VLM uit. “Beheer levert dus een grotere biodiversiteit op.”

Maar voor sommige landbouwers kan de nieuwe voorwaarde een struikelblok vormen. In een nieuw pilootproject in de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg neemt Boerennatuur Vlaanderen nu de coördinatie van het maaien en afvoeren op zich. Hierbij ontstond een samenwerking met Werkers in Aanneming om de maaiwerken uit te voeren. “Daarnaast worden ook enkele mogelijkheden uitgewerkt, zowel theoretisch als praktisch, om nog een meerwaarde te creëren met het maaisel”, aldus VLM. “Lokale pistes zoals het omzetten naar biogas en boerderijcompostering worden onderzocht, maar er wordt ook gekeken naar meer hoogwaardigere toepassingen zoals de verwerking tot isolatieplaten voor de bouw.”

In september organiseren VLM en Boerennatuur een infomoment om de resultaten en aanbevelingen rond valorisatie van het maaisel te delen. Wil je meer weten over de uitvoering van de maaiwerken? Neem dan een kijkje op de website van Boerennatuur.

“Beheerovereenkomsten moeten landbouwers erkennen in hun expertise en ondernemerschap”
Uitgelicht
Als je vandaag met landbouwers over beheerovereenkomsten praat, dan klinkt er vaak kritiek en onzekerheid door. Nochtans geven landbouwers te kennen dat ze bereid zijn om insp...
15 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek