šŸŽ„VIDEO: "Boerendagen" moet vervreemding tussen stadskinderen en landbouw herstellen

In Wolvertem, in Vlaams-Brabant, is maandag de kick-off gegeven van de 'Boerendagen'. Ruim 100 leerlingen uit het vijfde leerjaar van basisscholen in Meise en Vilvoorde brachten een bezoek aan de landbouwbedrijven van Jonathan De Cock en Elke De Roos. Tussen de koeien en het witloof leerden de kinderen over korteketenlandbouw, melkvee en akkerbouw. ā€œWe merken dat kinderen ver verwijderd zijn van alles wat met landbouw en voedselproductie te maken heeft. Het doel is om jongeren te triggeren om opnieuw die connectie met de oorsprong van hun voedsel te makenā€, vertelt Peter De Donder, coƶrdinator bij Plattelandsklassen.

18 maart 2024  ā€“ Laatst bijgewerkt om 18 maart 2024 18:56 Joris Rigo
Lees meer over:

Arbeidsintensieve witloofteelt

De kinderen volgen verschillende workshops waarin diverse landbouwsectoren aan bod komen. Elke De Roos zet voor de gelegenheid graag de deuren van haar witloofkwekerij open. ā€œVeel kinderen wisten niet hoe de witloofteelt in z'n werk gaat en hoe arbeidsintensief het is. Als de leerlingen enthousiast vertrekken en iets hebben bijgeleerd, dan is het voor mij een geslaagd projectā€, besluit de witloofboerin.

Fien (11) is Ć©Ć©n van de leerlingen die de witloofboerderij van Elke bezoekt. ā€œIn witloofteelt kruipt veel meer werk dan ik aanvankelijk dacht. Het duurt toch wel een tijdje voordat je het eten op je bord krijgt. Ik kijk echt op naar de manier waarop ze witloof telen.ā€

2.000 kinderen

De komende maanden worden 30 Boerendagen gepland, waaraan 120 boeren deelnemen. Het merendeel wordt rondom centrumsteden als Asse, Halle, Leuven, Tienen en Vilvoorde georganiseerd, zodat ook kinderen uit de stad kunnen proeven van het landbouwleven. In totaal trekken ruim 2.000 kinderen naar boerderijen om er te leren over voedselproductie en landbouw. Het project heeft financiƫle steun gekregen van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse Landmaatschappij.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek