Vetsmelter Verkest beboet voor opslag beendermeel

De Gentse correctionele rechtbank heeft vetsmelter nv Verkest en eigenaar Jan Verkest veroordeeld tot geldboetes voor inbreuken op het afvalstoffendecreet, wegens de opslag van beendermeel zonder vergunning. De zaak staat los van het proces rond de rol van Verkest in de dioxinecrisis.
19 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De Gentse correctionele rechtbank heeft vetsmelter nv Verkest en eigenaar Jan Verkest veroordeeld tot geldboetes voor inbreuken op het afvalstoffendecreet, wegens de opslag van beendermeel zonder vergunning. Tijdens een controle in 2009 werd 139 ton beendermeel aangetroffen terwijl Verkest geen vergunning had voor de opslag. De zaak staat los van het proces rond de rol van Verkest in de dioxinecrisis.

De milieu-inspectie stelde eind juni 2008 vast dat er in een loods van Verkest nv beendermeel tijdelijk werd opgeslagen. Verkest vroeg daarop een vergunning aan, maar die werd in november van dat jaar geweigerd. Tijdens een nacontrole in januari 2009 werd opnieuw 139 ton beendermeel aangetroffen, stelde het openbaar ministerie.

De verdediging van Verkest had de vrijspraak gevraagd. Volgens de advocaat had Verkest een vergunning voor 150 ton vleesbeendermeel en was de 139 ton aangetroffen beendermeel geen afvalstof maar een product en was het afvalstoffendecreet dus niet van toepassing. Na verder onderzoek door de milieu-inspectie legde de correctionele rechtbank geldboetes op. Jan Verkest werd veroordeeld tot een boete van 5.500 euro, de NV Verkest uit Deinze moet 8.250 euro betalen.

De zaak staat los van het proces rond de rol van Verkest in de dioxonecrisis, een proces dat momenteel voor het Gentse hof van beroep wordt gevoerd.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek