Verplichte vaccinatiecampagne tegen blauwtong opgestart
nieuwsDe verplichte vaccinatiecampagne tegen blauwtong is officieel afgetrapt. Dat meldt minister van Landbouw David Clarinval (MR). Tegen uiterlijk 1 juni moeten alle Belgische schapen en runderen volledig gevaccineerd zijn tegen de virusziekte. De federale overheid voorziet een budget van 40 miljoen euro om de veehouders te compenseren.
"Veestapel duurzaam beschermen"
In oktober besliste Clarinval al dat alle rundvee- en schapenhouders, ook hobbyhouders, hun dieren die voor 1 januari geboren zijn verplicht moeten vaccineren tegen twee types van blauwtong, serotypes 3 en 8. Runderen moeten daarnaast ook een spuitje krijgen tegen epizoötische hemorragische ziekte (EHD). "Alles is geregeld zodat de landbouwers met een geruster gemoed naar de toekomst kunnen kijken", maakt Clarinval zich sterk.
Het blauwtongvirus veroorzaakte het afgelopen jaar zware verliezen onder Belgische rundvee- en schapenhouders. Het ging over het serotype 3, dat zich vanuit Nederland heeft verspreid en agressiever is dan eerdere serotypes. De vaccinatie tegen dat type was tot nog toe vrijwillig. Sinds begin vorig jaar zijn al meer dan 463.000 dosissen van het serotype 3-vaccin bij runderen en schapen gezet en ruim 30.000 voor het vaccin tegen serotype 8. "Met deze nationale mobilisatie bundelen de regering, de veehouders en de dierenartsen hun inspanningen om de veestapel duurzaam te beschermen en de economische en sanitaire impact van de ziekte te beperken", klinkt het.

Dan toch compensatie
De basisvaccinatie omvat twee prikken. Aanvankelijk werd geen compensatie voorzien, maar na een moeilijke zoektocht kon Clarinval dan toch 40 miljoen euro vrijmaken uit een fonds dat dateert van voor de regionalisering van de landbouw, Veehouders krijgen per gevaccineerd rund 23,50 euro steun, voor schapen gaat het om 7 euro.
Boerenbond reageert tevreden dat de vaccinatiecampagne op gang is getrapt met de nodige omkaderingsmaatregelen. "Deze verplichte vaccinatiecampagne moet vee- en schapenhouders behoeden voor nog meer schade en voorkomen dat er meer dieren ziek worden of sterven, want in 2024 was de schade groot. Dankzij de financiële bijdrage door de federale overheid en voldoende beschikbare vaccins verwachten wij een succesvolle vaccinatiecampagne zodat de dieren veilig de wei op kunnen gaan in het voorjaar”, klinkt het.
Website centraliseert informatie
Behalve de communicatie naar de houders en de dierenartsen, werd er ook een website opgestart die alle praktische informatie centraliseert: www.btv-ehdv.be. Veehouders kunnen hun vragen ook per mail bezorgen aan een informatiecel. Tot slot kunnen landbouwers zich nog steeds aanmelden voor webinars van Dierengezondheidszorg Vlaanderen.

Bron: Eigen berichtgeving/ Belga