Verplichte bestrijding doornappel komt op IPM-checklist

Het departement Landbouw & Visserij heeft samen met de landbouwsector een stappenplan uitgewerkt om een pakket aan nieuwe IPM-maatregelen uit te rollen. Eén ervan, de bestrijding van de doornappel, treedt dit jaar al in werking en wordt in 2026 verplicht.

10 februari 2022  – Laatste update 10 februari 2022 16:39
Lees meer over:
doornappel-inagro

Sinds 1 januari 2014 moet elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen de regels rond geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. Met die regelgeving moedigt Europa land- en tuinbouwers aan om te bezuinigen op het gebruik van chemische bestrijdingstechnieken. IPM, of voluit Integrated Pest Management, gaat immers over het duurzaam, beredeneerd gebruik van gewasbeschermingstechnieken en -middelen.

Het vermijden van puntvervuiling en schadelijke onkruiden en het reduceren van drift zijn belangrijke pijlers binnen IPM. Om de doelstellingen te halen, is een stappenplan uitgewerkt om de nieuwe maatregelen uit te rollen.

Het gros van de nieuwe maatregelen gaat pas vanaf 2023 in. Voor de bestrijding van doornappel werd een uitzondering gemaakt, omdat de problematiek rond dit onkruid snel toeneemt en er nood is aan snelle maatregelen.

Doorn in het oog

Doornappel is een probleemonkruid dat in snel tempo aan terrein wint, met alle gevolgen van dien. Deze giftige plant moet altijd bestreden te worden om verdere problemen te voorkomen. Sommige teelten kunnen zelfs niet geoogst worden bij een aanwezigheid van dit onkruid. Vandaar wordt de verplichte bestrijding van dit onkruid vanaf 2022 opgenomen in de IPM-checklist. Er moet ook steeds vermeden te worden dat dit onkruid in zaadproductie komt om verspreiding van dit onkruid te vermijden. Vanaf dit jaar zal dit een minor worden in de IPM-checklist, om tegen 2026 naar een major (verplichting) over te gaan.

Een overzicht van alle nieuwe maatregelen vind je op de website van het departement Landbouw & Visserij.

De volledige IPM-checklist kan je hier raadplegen.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek