Verlies aan biodiversiteit gevaar voor fruitsector
nieuwsOok fruittelers voelen de dreiging van een verlies aan biodiversiteit. Daarom zoekt de KULeuven samen met Better3Fruit naar nieuwe appelvariëteiten die beter aangepast zijn aan de veranderende omstandigheden zoals opwarming van de aarde en het uitsterven van de honingbij. Momenteel heeft het onderzoek nog geen bruikbare soort opgeleverd.
Door het verlies aan biodiversiteit dreigt ook de appel in gevaar te komen. Volgens de Leuvense professor Plantenbiotechniek Wannes Keulemans is dat nog niet het geval, maar moet de ecologische trend wel stopgezet worden. “Er stellen zich een aantal problemen die niet verder mogen ontwikkelen. De honingbij is bijvoorbeeld met uitsterven bedreigd, wat een groot probleem vormt voor de fruitsector. De meeste gekweekte fruitsoorten zijn immers afhankelijk van kruisbestuiving door de honingbij. Een alternatief daarvoor kennen we momenteel nog niet,” stelt professor Keulemans in Het Nieuwsblad.
Daarom zoekt de KULeuven naar nieuwe appelsoorten door kruising van wilde appels met cultuurappels. Het veredelingsbedrijf Better3Fruit in Rillaar voert de eigenlijke kruisingen uit en laat de nieuwe soorten groeien in de proefboomgaard. Bedoeling is om appels te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen veranderende omstandigheden en kwaaltjes waarmee de bestaande cultuurrassen vaak te maken krijgen.
“We zoeken naar rassen die bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen de klimaatsverandering. De huidige soorten zijn niet aangepast aan hetere zomers en langere periodes van droogte, waardoor fruittelers in de problemen komen. Daarnaast willen we dat de nieuwe rassen resistent zijn tegen schimmelziekten. Wilde appels voldoen aan veel van onze eisen, maar ze zijn niet lekker. Daarom proberen we nu wilde soorten te kruisen met cultuurrassen, om een nieuwe appel te ontwikkelen die de goede kwaliteiten van beiden combineert”, vertelt Keulemans.
Better3Fruit verzorgt naast de kweek en ontwikkeling van de nieuwe soorten ook de smaaktesten. In de proefboomgaard staan momenteel 20.000 appelbomen, waarvan de appels moeten geproefd worden. Slecht een op 50.000 soorten groeit volgens het bedrijf uit tot een nieuwe variëteit die geschikt is voor de markt. “Dat wil zeggen dat we elke dag véél slechte appels proeven”, getuigen Inge De Wit en Erwin Collaert. Het bedrijf is een spin-off van de KULeuven en heeft onder meer het nieuwe clubras Kanzi ontwikkeld.
Bron: Het Nieuwsblad