Verhuist proefcentrum Tongeren naar Sint-Truiden?

Het Limburgse provinciebestuur heeft het idee opgevat om het Proefcentrum Fruitteelt uit Tongeren te verhuizen naar Kerkom, bij Sint-Truiden. “De kogel is nog niet door de kerk, maar we overwegen inderdaad om in Kerkom het eerste Vlaams kenniscentrum rond fruit op te richten”, zegt gedeputeerde Marc Vandeput.
18 februari 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Het Limburgse provinciebestuur heeft het idee opgevat om het Proefcentrum Fruitteelt uit Tongeren te verhuizen naar Kerkom, bij Sint-Truiden. “De kogel is nog niet door de kerk, maar we overwegen inderdaad om in Kerkom het eerste Vlaams kenniscentrum rond fruit op te richten”, zegt gedeputeerde Marc Vandeput. Tongeren ziet het vertrek van zijn proefcentrum echter niet zitten.

Het Proefcentrum Fruitteelt uit Tongeren is momenteel gevestigd aan het Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs (PIBO). In tegenstelling tot het Proefcentrum Fruit in Kerkom richt het zich niet op onderzoek naar hardfruit, maar wel naar houtig kleinfruit. Het provinciebestuur van Limburg onderzoekt momenteel de mogelijkheid om het proefcentrum van Tongeren onder te brengen in Kerkom, zo’n 25 kilometer verderop.

“Wij overwegen inderdaad een verhuis, maar er is nog geen beslissing genomen”, zegt gedeputeerde voor Landbouw en Fruitteelt, Marc Vandeput. “Wij zijn het idee wel genegen om naar één centrale plaats te gaan voor de Limburgse fruitteelt, een soort van Vlaams kenniscentrum voor fruit. Is het eigenlijk niet de logica zelf dat we naar een centralisatie van de diensten gaan”?

Volgens Pierre Vrancken, ondervoorzitter van het proefcentrum in Tongeren, zou een verhuis een verlies betekenen voor de streek. “De roots van het proefcentrum voor kleinfruit ligt in Tongeren. De mensen zijn het gewoon om hier te komen. Ook heel wat kennis dreigt verloren te gaan”. Volgens de Tongerse schepen van Landbouw, Patrick Jans, zou een verhuis zo’n 3 miljoen euro kosten, zonder de aankoop van de nodige grond. “Een dure zaak”, klinkt het.

Volgens hem is het goedkoper om te investeren in de bestaande locatie dan om een verhuis te plannen. “Tongeren is bereid zelf het centrum financieel te ondersteunen. Als de verhuis doorgaat, dreigen twaalf mensen hun werkt te verliezen”. Bovendien hekelt Jans ook het feit dat de natuurlijke wisselwerking tussen het PIBO en het proefcentrum wordt doorbroken. “Een verhuizing zou een ferme aderlating voor de school zijn”.

Bron: Het Laatste Nieuws/Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek