Vergoedingen voor landbouwbeperkingen vastgelegd

De Vlaamse regering heeft een besluit goedgekeurd dat uitvoering geeft aan de bepalingen in het decreet Integraal Waterbeleid inzake de onteigening ten algemene nutte, het recht van voorkoop, de aankoopplicht en de vergoedingsplicht. De maatregel slaat vooral op landbouwers.
29 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De Vlaamse regering heeft een besluit goedgekeurd dat uitvoering geeft aan de bepalingen in het decreet Integraal Waterbeleid inzake de onteigening ten algemene nutte, het recht van voorkoop, de aankoopplicht en de vergoedingsplicht. Volgens minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege zullen nu een aantal bestemmingen eenvoudiger vastgelegd kunnen worden.

De maatregel slaat vooral op landbouwers. "Dit uitvoeringsbesluit legt de instrumenten vast die kunnen gebruikt worden wanneer in landbouwgebied overstromingsgebieden en oeverzones in waterbeheerplannen worden afgebakend", legt Joke Charles, beleidsmedewerker van het domein Landbouw en Visserij uit.

Het gaat hierbij om de volgende instrumenten: onteigening, recht van voorkoop, aankoopplicht en vergoedingsplicht. "Recht van voorkoop en aankoopplicht hebben betrekking op de in de waterbeheerplannen afgebakende overstromingsgebieden en oeverzones", preciseert Charles. "De vergoedingsplicht is enkel van toepassing binnen overstromingsgebieden die zijn afgebakend in een waterbeheerplan en die actief worden ingeschakeld in de waterbeheersing".

Het besluit bepaalt welke vergoeding ze kunnen krijgen. "De berekeningsmethodiek voor vergoedingen is van groot belang om de gebruikers van onroerende goederen gelegen binnen afgebakende overstromingsgebieden te vergoeden voor het inkomstenverlies dat zij lijden ten gevolge van de actieve inschakeling van dit gebied in de waterbeheersing", aldus nog Joke Charles.

Bron: Belga/Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek