Vergeten wijk ziet Gentse haven oprukken

nieuws
In de Gentse wijk Callemansputte leven ze al acht jaar in grote onzekerheid. Het gebied op de grens van Zelzate en Rieme staat officieel bekend als 'onleefbare woongroep' en is gereserveerd voor de uitbreiding van de Gentse haven. Maar ondanks de beloftes van onteigeningsvergoedingen en herlokalisatiepremies worden de bewoners aan hun lot overgelaten. "We moeten dringend weten waar we aan toe zijn", zegt varkenshoudster Carine Slock in Het Laatste Nieuws.
23 januari 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:56
In de Gentse wijk Callemansputte leven ze al acht jaar in grote onzekerheid. Het gebied op de grens van Zelzate en Rieme staat officieel bekend als 'onleefbare woongroep' en is gereserveerd voor de uitbreiding van de Gentse haven. Maar ondanks de beloftes van onteigeningsvergoedingen en herlokalisatiepremies worden de bewoners aan hun lot overgelaten, schrijft Het Laatste Nieuws.

"Acht jaar geleden kregen we hier voor het eerst te horen dat we op termijn weg moeten voor de uitbreiding van de Gentse haven", doet bewoner Louis Moens zijn verhaal. "Sindsdien liggen we officieel in zeehavengebied. Overal kregen we te horen dat we onteigend zouden worden via Provag. Het Doel-principe, zeg maar: wie wil vertrekken, kan gaan. Spijtig genoeg is van die beloftes in die acht jaar nog niks in huis komen. Alles is rond, maar centen hebben we nog niet gezien. Ondertussen wordt de onzekerheid wel groter, en rukt de Gentse haven steeds meer op in onze richting".

"De problematiek is herkenbaar", zegt Josianne Van Waesberghe van het actiecomité Rieactie. "Die mensen hebben geen duidelijkheid. Velen trekken weg en verlaten hun huizen. Het sociale weefsel valt weg en de buurt verloedert. De mensen die blijven, zoals landbouwers en zelfstandigen, kunnen niet weg zolang ze geen vergoeding krijgen voor hun eigendommen en raken steeds meer ingesloten".

"Wij hebben hier een varkenshouderij" vertelt Carine Slock. "Zo'n zaak verplaats je niet zomaar naar ergens anders. We moeten dringend weten waar we aan toe zijn. Nu kunnen we nog verhuizen. Maar de klok tikt".

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek