"Verbruik van kunstmest in EU zal toenemen"

Het gebruik van kunstmest in de Europese Unie zal tegen 2020 met 7,7 procent toenemen. Het areaal waarop kunstmest wordt ingezet zal daarentegen dalen, meldt Fertilizers Europe. Volgens K+S, de Duitse kunstmestfabrikant, is dit te wijten aan scherpere mestwetgeving en aandacht voor voedingsstoffen.
30 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Het gebruik van kunstmest in de EU zal tegen 2020 met 7,7 procent toenemen. Het areaal waarop kunstmest wordt ingezet zal daarentegen dalen, meldt sectorvereniging Fertilizers Europe. K+S, de Duitse kunstmestfabrikant, spreekt van een groeimarkt. “Buiten Europa tekent zich een grote groei af, maar ook binnen Europa is er ruimte voor ontwikkeling door de scherpere mestwetgeving en aandacht voor nutriënten.”

Fertilizers Europe wijt de toename van het kunstmestverbruik onder meer aan de hogere prijzen voor landbouwproducten. De consumptie van kaliumkunstmeststoffen zal toenemen met 18,5 procent tot 3,2 miljoen ton, het verbruik van fosfaat stijgt met 12,5 procent tot 2,7 miljoen ton en het verbruik van stikstof zal toenemen met 3,8 procent tot 10,8 miljoen ton. Vooral in Midden- en Oost-Europa zal zich een stijging aftekenen. Het areaal waarop kunstmest aangewend wordt, zal daarentegen dalen. Vandaag wordt 135,1 miljoen hectare grond binnen Europa met kunstmest bewerkt. Volgens Fertilizers Europe zal dit areaal in 2020 nog slechts 134,6 miljoen hectare bedragen.

De Duitse kunstfabrikant K+S profiteert van deze ontwikkelingen. “De vraag naar minerale meststoffen neemt toe. Enerzijds is dit te verklaren door de groeiende wereldbevolking, waardoor de vraag naar voedsel stijgt, en anderzijds spelen de hoge prijzen voor gewassen zoals graan en soja een rol, omdat boeren hierdoor meer geld ter beschikking hebben voor productiemiddelen”, stelt Jaap Brink van K+S Benelux in agd.media.

Volgens Brink groeit de meststoffenmarkt op middellange termijn twee tot drie procent per jaar. “Deze groei zal zich vooral buiten Europa aftekenen, in Azië en Zuid-Amerika. Maar ook binnen Europa is er ruimte voor een kleine groei. Daarbij speelt de mestwetgeving een belangrijke rol. Als boeren immers minder dierlijke mest mogen gebruiken, waar kalium en magnesium in zit, neemt de vraag naar kunstmeststoffen met kalium en magnesium toe. Daarenboven groeit de bewustwording dat voedingsstoffen belangrijk zijn.”

Bron: |

In samenwerking met: agd.media

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek