Verbruik drinkwater in tuintjes stijgt

Een expert waterverbruik aan Leicester University zegt dat dit jaar 7,5 procent van de drinkwatervoorraden gebruikt wordt om tuinen te beregenen, een aandeel dat nog zou stijgen.
23 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Een expert waterverbruik aan Leicester University zegt dat dit jaar 7,5 procent van de drinkwatervoorraden gebruikt worden om tuinen te beregenen. Dat aandeel zou tegen 2021 stijgen tot negen procent. Als de klimaatverandering zich doorzet, zou tot dertig procent van de drinkwatervoorraden aan tuinieren besteed worden, zo bericht The Sunday Times.

Expert Paul Herrington berekende dat midden jaren zeventig, toen er gemiddeld 121 liter water per persoon per dag werd verbruikt, één procent daarvan in tuinen terecht kwam. Dit jaar wordt 166 liter per dag per persoon verbruikt, waarvan 12,5 liter voor tuinen of omgerekend 7,5 procent. Tegen 2021 stijgt het waterverbuik per persoon tot 178 liter per dag, waarvan 16 liter voor tuinen.

Eén van de oorzaken van het stijgend waterverbruik is de import van zuidelijke planten die veel water nodig hebben. "Anderzijds beseffen veel mensen niet hoeveel water ze verbruiken", zo lichtte Tijana Blanusa van Reading University toe. Beregeningsapparaten sproeien tot 500 liter per uur.

"Veel mensen beregenen tuinen wanneer waterschaarste optreedt en voorspeld wordt dat dit zal stijgen als de gevolgen van klimaatverandering voelbaar worden", aldus Blanusa. Berekeningen geven aan dat het verbruik tot dertig procent kan stijgen.

Toch kan het waterverbruik beperkt worden met enkele groene ingrepen, zoals het aanplanten van bomen en struiken die voor schaduw zorgen. Mulch en schors verhinderen uitdroging van de bodem en houden die ook koel. Gieters zorgen dan weer voor de meest efficiënte besproeiing.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek