Verbod op Belgisch rundvlees van China heeft amper impact voor sector

China heeft een invoerverbod opgelegd aan herkauwers en afgeleide producten uit België wegens blauwtong. Maar het verbod blijkt geen impact te hebben. “Zelfs met onze vorige ziektevrije status was het niet toegelaten om rundvlees naar China te exporteren”, laat de federatie van de Belgische vleessector (Febev) weten.

25 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 26 oktober 2023 19:05
prezdecheznouskwaliteitslabelrundvlees3-1250

Sinds september is in Nederland bij honderden veebedrijven blauwtong vastgesteld. In België meldde het federaal voedselagentschap FAVV op 10 oktober één geval in het Antwerpse Merksplas. China heeft daarom de invoer van herkauwers en afgeleide producten uit zowel Nederland als België nu opgeschort. Wat België betreft, heeft dat verbod echter geen impact.

Volgens de federatie van de Belgische vleessector (Febev) werd ook voor het verbod geen rundvlees naar China meer geëxporteerd omdat het nog niet toegelaten was. “Ook wat schapen en geiten betreft, waarvan België amper vlees uitvoert, gaat er niets naar China”, zegt topman Michael Gore van Febev.

In juni werd België vrij van blauwtong verklaard en ging de deur wel op een kier voor de export van Belgisch rundvlees naar China. Dit door een beslissing van het Chinese douaneagentschap. Maar voor de uitvoer ook daadwerkelijk mogelijk zou zijn, moesten er volgens Gore nog heel wat hordes genomen worden. De kier is bij deze terug gesloten sinds we de ziektevrije status verloren hebben.

Ook wat levende runderen en bijvoorbeeld rundersperma en -embryo's betreft, is er volgens Boerenbond "quasi geen export" naar China. “De impact van het Chinese invoerverbod is dus minimaal”, zegt woordvoerder Frederik Meulewaeter.

Internationale handel

Het verbod van China doet er voor België weinig toe, maar het exportverbod naar andere landen heeft wel impact. Jaarlijks worden 100.000 levende runderen geëxporteerd naar andere Europese lidstaten, maar die uitvoer ligt sinds 10 oktober stil. Eerder liet de Franstalige veehandelsvereniging FNCB al weten dat een brutale en langdurige onderbreking van de exportstromen dramatische gevolgen zou hebben op de prijzen. "Als er voor de Belgische runderen geen buitenlandse bestemmingen gevonden worden in de komende weken, dreigen de prijzen op de binnenlandse markt aanzienlijk te dalen", aldus Benoit Cassart, secretaris-generaal van FNCB, die pleitte om protocollen te laten opstellen waardoor de handel hervat kan worden.

Blauwtong blijft oprukken in Nederland, verspreiding in Vlaanderen blijft uit
Uitgelicht
Het aantal veebedrijven met (vermoedelijk) blauwtong onder de dieren in Nederland is opgelopen tot meer dan 3.300. In Vlaanderen lijkt de verspreiding voorlopig uit te blijven...
19 oktober 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek