Veldproef ggo-populieren krijgt nu toch toelating

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) krijgt nu toch de toelating om een veldproef te starten voor genetisch gewijzigde populieren. Vorig jaar hadden de federale ministers van Leefmilieu Paul Magnette en van Volksgezondheid Laurette Onkelinx nog geweigerd. Nu geven de ministers wel groen licht, al stellen ze strikte voorwaarden op het vlak van risicobeheersing. Met die proef wil het VIB populieren telen om op een efficiënte wijze bio-ethanol aan te maken.
13 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07

Het VIB krijgt nu toch de toelating om een veldproef te starten voor genetisch gewijzigde populieren. Vorig jaar hadden de federale ministers van Leefmilieu Paul Magnette en van Volksgezondheid Laurette Onkelinx nog geweigerd. Nu geven de ministers wel groen licht, al stellen ze strikte voorwaarden op het vlak van risicobeheersing.

Met die proef wil het VIB populieren telen om bio-ethanol aan te maken. Die populieren hebben een gewijzigde houtsamenstelling en zouden daardoor tot 60 procent meer brandstof opleveren. De weigering lokte scherp protest uit bij het VIB, dat vreesde jarenlang wetenschappelijk onderzoek verloren te zien gaan, en bij Vlaams minister van Innovatie Patricia Ceysens.

Volgens het kabinet van minister Magnette werd de veldproef destijds geweigerd omdat het VIB geen specifiek evaluatieprotocol had voorzien. Het VIB diende intussen een nieuwe aanvraag in waarbij zo'n protocol werd toegevoegd. De Bioveiligheidsraad bracht een gunstig advies uit en op basis van dit advies gaven de ministers nu dus wel hun fiat.

Aan de toelating zijn wel een vijftiental strenge eisen rond risicobeheersing gekoppeld. Die zouden voor het VIB geen probleem vormen. Vlaams minister van Innovatie Patricia Ceysens (Open Vld) is "heel tevreden" met de beslissing. "Los van de juridische weg zijn we de strijd ook politiek blijven voeren. Dit is echt zeer belangrijk voor de toekomst van ons wetenschapelijk onderzoek", zegt ze.
 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek