Veilingen dumpen tienduizenden kilo's groenten

De Vlaamse groenteveilingen moeten tienduizenden kilo's witloof, sla, tomaten en komkommers 'vernielen' omdat ze niet verkocht raken. In de praktijk betekent dit dat ze uitgedeeld worden aan OCMW's en voedselbanken, de rest wordt gebruikt als groenbemesting of veevoeder. De oorzaak is een massaal overaanbod als gevolg van goede oogsten in heel Europa.
17 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De Vlaamse groenteveilingen moeten tienduizenden kilo's witloof, sla, tomaten en komkommers 'vernielen' omdat ze niet verkocht raken. In de praktijk betekent dit dat ze uitgedeeld worden aan OCMW's en voedselbanken, de rest wordt gebruikt als groenbemesting of veevoeder. De oorzaak is een massaal overaanbod als gevolg van goede oogsten in heel Europa.

Een kilo tomaten kost nu gemiddeld 99 cent, tegenover 1,49 euro vorig jaar. Komkommers kosten 39 cent, terwijl de prijs in 2008 nog 79 cent bedroeg. En een krop sla kost momenteel 49 in plaats van 65 cent. Eerder deze week trok men in de Brava-veiling al aan de alarmbel omdat ook de witlooftelers in zak en as zitten.

"We hebben al honderden kilo's witloof afgevoerd, omdat ze zelfs de minimumprijs van 35 cent niet halen", vertelt veilingdirecteur Filip Fontaine. Bij de Mechelse Veilingen klinkt een gelijkaardig verhaal. Deze week zijn al 6.500 bakken tomaten, sla, courgetten en paprika's niet verkocht geraakt.

Voor de telers betekent dit een ramp, want vernielde groenten leveren niets op. "En op hetgeen we wel kunnen slijten, maken we grote verliezen", zegt teler Geert Deceuninck uit Ardooie in Het Laatste Nieuws. "Voor elke kilo witloof moet ik 60 à 70 cent bijpassen. Zelfs de Flandria's raken niet meer verkocht. Dit is de ergste crisis die we ooit meegemaakt hebben, en ik zit ondertussen al twintig jaar in de stiel".

De veilingen zien geen andere oplossing dan minderwaardige producten niet meer in de markt te zetten of zelfs te vernielen, om de prijzen enigszins overeind te houden en enkel de beste kwaliteit aan te bieden. Maar zelfs die strategie brengt voorlopig weinig zoden aan de dijk.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek