Veilige gluten voor mensen met allergie ontdekt
nieuwsOnderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Wageningen Universiteit hebben natuurlijke varianten van gluteneiwitten ontdekt die minder gevaarlijk zijn voor mensen met glutenallergie. Daarenboven produceerden ze ‘veilige’ gluten door eigenschappen van verschillende eiwitten te combineren.
Gluten is een mengsel van eiwitten dat functioneert als bind- en plakmiddel. Het zorgt bijvoorbeeld voor luchtig en zacht brood. Bij mensen met glutenallergie veroorzaakt het eten van gluten een reactie van het afweersysteem, wat leidt tot een chronische darmontsteking. De enige remedie is een glutenvrij dieet, wat inhoudt dat alle producten met tarwe, gerst of rogge van het menu geschrapt worden.
De Nederlandse wetenschappers hebben natuurlijke varianten van gluteneiwitten ontdekt die minder gevaarlijk zijn voor mensen met glutenallergie. Daarenboven slaagden ze erin om gluten te produceren door de eigenschappen van verschillende eiwitten met elkaar te combineren. Mensen met glutenallergie zouden van deze gluten eveneens geen last hebben.
Door bestaande veilige gewassen zoals maïs, rijst en haver te verrijken met de veilige gluteneiwitten, kan hun bakkwaliteit verbeterd worden. Daarenboven is het volgens de wetenschappers in theorie mogelijk om bijvoorbeeld tarwerassen met veilige gluten te ontwikkelen.
Bron: Agrarisch Dagblad