Veeteeltbedrijf mag geen water oppompen uit vijf waterwinningen zonder vergunning

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft vijf aktenames voor grondwaterwinningen van twee Limburgse gemeentebesturen vernietigd. Achter de vijf verschillende grondwaterwinningen zit één veeteeltbedrijf dat water wilde oppompen om percelen met maïs te beregenen. "Door het oppompdebiet in verschillende aktenames op te splitsen, probeerde het bedrijf de verplichting te omzeilen om een omgevingsvergunning aan te vragen", zeggen Natuurpunt en Dryade die samen naar de rechter trokken.

12 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 januari 2024 11:45

Grondwaterwinningen worden in Vlaanderen ingedeeld in verschillende categorieën afhankelijk van het totaal opgepompte jaardebiet. Als dat debiet het volume van 5.000 kubieke meter per jaar niet overschrijdt, dan volstaat een loutere aktename door de gemeente. Is dat debiet hoger, dan is de winning vergunningsplichtig. Door de opsplitsing van de waterwinningen bleef het veeteeltbedrijf onder de 5.000 kubieke meter opgepompt water waardoor een simpele melding bij de betrokken gemeenten volstond en er geen vergunning moest worden aangevraagd.

Het opgepompte water zou gebruikt worden voor het beregenen van maisvelden waarop voeder geteeld werd voor de dieren van het veeteeltbedrijf. In december 2022 meldde het veeteeltbedrijf aan de betrokken gemeenten dat het van plan was om water op te pompen in vier grondwaterwinningen op het grondgebied van Pelt en één op dat van Hechtel-Eksel.

Bezwaar

Maar de vzw's Natuurpunt en Dryade gingen tegen die aktenames in beroep omdat het volgens hen duidelijk was dat de winningen met elkaar samenhangen en dat daardoor het totale opgepompte jaardebiet de 5.000 kubieke meter overschrijdt. Zo was er volgens hen sprake van een totaal debiet van de vijf winningen samen van maximaal 11.900 kubieke meter per jaar. Om die hoeveelheid water te mogen oppompen moest het bedrijf volgens hen een vergunning aanvragen. De milieuverengingen dienden daarom tegen elke winning een afzonderlijk beroep in waarin ze om de vernietiging vragen.

Arrest

In het arrest treedt de Raad voor Vergunningsbetwistingen de milieuorganisaties nu bij en oordeelt dat het jaardebiet van een grondwaterwinning wordt bepaald door alle winningen die samen één geheel vormen. De Raad stelt verder vast dat de vijf grondwaterwinningen zowel geografisch als materieel en operationeel met elkaar samenhangen. Het opgepompte grondwater dient namelijk om de maïsvelden van één en hetzelfde veeteeltbedrijf te beregenen. Aangezien het totale opgepompte debiet van de vijf winningen samen maximaal 11.900 m³ per jaar bedraagt, gaat het om een vergunningsplichtige grondwaterwinning. De Raad geeft nog aan dat de opsplitsing van het totale debiet in verschillende meldingen tot gevolg heeft dat de grondige beoordeling, die normaal wel plaatsvindt bij een vergunningsplichtige activiteit, wordt omzeild.

De Raad vernietigt daarom de vijf bestreden beslissingen en gaat over tot een weigering van de aktename van de grondwaterwinningen.

Hoe Dryade en Het Harrison Collectief hun juridische pijlen op de veehouderij richten
Uitgelicht
Een vzw die via de rechtbank maatregelen afdwingt, is een werkwijze die almaar frequenter opduikt. Dryade en Het Harrison Collectief zijn kleine vzw’s die deze werkwijze hoog...
9 januari 2024 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Beeld: Vlakwa

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek