Veelbesproken boerenprotest mondt uit in rustige flyeractie

De gevreesde protestactie van de boeren in de Vlaamse havens is uitgelopen op een flyeractie. In Antwerpen verzamelde een vijftigtal tractoren en werden flyers verstrekt aan passerende (vracht)automobilisten. “Er moeten resultaten volgen uit het landbouwoverleg en het stikstofbeleid moet bijgestuurd met een reparatiedecreet”, kanaliseerde professor Benedict Sas, die opgeroepen was als woordvoerder voor de dag, het eisenpakket van de boeren. Ook op andere locaties waren zowel opkomst als overlast op het verkeer beperkt.  

14 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 15 maart 2024 9:41 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Benedict Sas, boerenactie Antwerpen2

“Ik ben niet betrokken bij een politieke partij of een landbouworganisatie. Ik doe dit omdat bezorgde boeren mij gevraagd hebben hun grieven te verwoorden”, vertelt Benedict Sas, professor aan UGent en directeur van Dierengezondheid Vlaanderen (DGZ), bij de boerenactie in Antwerpen. Sas is enkele dagen geleden gevraagd om het woord te voeren. De directeur van DGZ staat bekend als een felle criticus van het stikstofdecreet, de hoofdzorg van de actievoerders.

“Het stikstofbeleid is gebaseerd op aannames en modellen met enorme foutenmarges. Het feit dat men in 2030 wil overstappen van een depositiebeleid naar een emissiebeleid spreekt boekdelen: men erkent zelf dat men fout zit”, herhaalt Sas eerdere standpunten. De professor wijst op gerenommeerde onderzoeken die de basis van het stikstofakkoord ondermijnen. “Het is helemaal niet waar dat de landbouw verantwoordelijk is voor 95 procent van de ammoniakuistoot, zoals VMM beweert”, geeft Sas een voorbeeld. Bovendien wordt stikstof volgens hem nergens vermeld in de Europese habitatregeling en speelt het onderwerp buiten onze taalgrens ook niet.

Benedict Sas, boerenactie Antwerpen3

Benedict Sas: woordvoerder voor een dag

Hij eist uit naam van de actievoerders dat het stikstofakkoord in de huidige vorm van tafel gaat. “Met een reparatiedecreet moeten er aanpassingen gedaan worden zodat er een leefbaar decreet ontstaat met toekomst voor de landbouw. Landbouw moet gelijk getrokken worden met de industrie en men moet de ogen openen voor nieuwe onderzoeken en metingen”, klinkt het kritisch.

Daarnaast moeten er volgens Sas - namens de actievoerende boeren - ook resultaten geboekt worden in het landbouwoverleg tussen overheid en landbouworganisaties. Deze zijn enkele weken geleden een landbouwakkoord overeengekomen, “maar het toegezegde overleg dreigt de verzanden in een praatbarak. Er is nog niets tastbaars bereikt”, aldus Sas.

Terwijl de aanwezige boeren in het zonnetje een biertje drinken en hamburgers bakken, staat Sas de pers te woord, in levende lijve en telefonisch. Na zijn optreden in Antwerpen trekt hij door naar Gent waar zich ook een groep boeren verzameld heeft. “Ik wil er graag het woord voeren voor de boeren, op voorwaarde dat ze het netjes houden”, benadrukt Sas die zich de zorgen van de boeren goed kan inbeelden en ook bij toekomstige acties eventueel weer het woord wil voeren. “Dit stikstofakkoord zorgt voor een kaalslag in de sector.”

Bestaansonzekerheid

Maurits De Bock is één van de boeren die zich zorgen maakt over zijn toekomst. Hij runt samen met zijn zoon een gemengd vleesvee-varkensbedrijf in Beveren, dicht bij het Antwerpse havengebied. “Over drie jaar loopt onze vergunning af. Onder welke voorwaarden kunnen we deze vergunning verlengen”, vraagt de boer af. Hij vreest voor een verplichte inkrimping van de veestapel. “En een inkrimping van de veestapel maakt het moeilijk om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen zoals van ons gevraagd wordt”, zegt hij.

Boerenactie Antwerpen bij Van Moer_Mautits De Bock

De Bock en de andere aanwezigen in Antwerpen hebben zich niet laten afschrikken door de uitspraak van de rechtbanken van Antwerpen en Brugge. Deze hadden de boeren woensdag verboden toegangswegen tot de havens te versperren op straffe van dwangsommen van 1.000 euro per persoon per uur. De uitspraak heeft haar effect niet gemist en de nodige boeren weerhouden naar Antwerpen af te zakken. “Veel mensen zijn er afgelopen nacht op afgehaakt. Daarom staan we hier met veel minder volk dan er eigenlijk voorzien was”, zei een actievoerder.

De doorzetters, die vanuit Oost-Vlaanderen en de regio Mechelen kwamen, stonden in nauw contact met de politie. Door zich op te stellen op het rond punt voor de logistieke site van Van Moer in de haven van Antwerpen was de hinder op het lokale havenverkeer miniem en leek de politie ermee vrede te nemen.

Onzekerheid blijft

De grootste verkeershinder werd veroorzaakt door vrachtwagenchauffeurs die halt hielden langs de vluchtheuvel waar een aantal boeren flyers uitdeelde. Met deze flyers wilden de actievoerders de burger sensibiliseren. “Samen strijden we voor een duurzame toekomst van de landbouwsector, uw welvaart en voedselvoorziening”, klinkt het. Bovenop de eisen die Benedikt Sas verkondigt, wordt er op de flyer ook melding gemaakt van de "verwerping van de natuurherstelwet".

Eén van de deelnemers aan de flyeractie is Els De Caluwe. Zij runt een gemengd bedrijf in Vrasene met een melkvee- en een varkenstak. “Eind volgend jaar moeten de eerste reducties al gerealiseerd zijn en er zijn nog nauwelijks concrete maatregelen beschikbaar”, zegt ze. "De subsidieregelingen voor bijvoorbeeld ammoniakemissiearme stalsystemen klinken allemaal mooi, maar wat als je subsidieaanvraag afgewezen wordt? Bovendien duurt het vaak geruime tijd voordat de subsidie eenmaal uitgekeerd wordt”, zegt ze. De Caluwe was enkele weken geleden ook betrokken bij de actie in Antwerpen en hecht veel waarde aan haar onafhankelijke positie. “Wij zijn niet akkoord met hetgeen er enkele weken geleden in het landbouwakkoord overeengekomen is”, stelt ze.

Els De Caluwe
Boerenactie Antwerpen bij Van Moer

Na de middag vertrok Sas naar Gent, waar een honderdtal boeren bijeengekomen was. “Ook hier verloopt de actie vredig en is de overlast op het verkeer beperkt”, vertelt hij aan de telefoon. Hetzelfde verhaal is ook te horen in Zeebrugge. Ook daar hadden zich tientallen actievoerders verzameld in de haven, maar bleven harde acties uit. "Er was vooraf afgesproken dat er geen volledige blokkades zouden zijn. Wij doen hier enkel filterblokkades net om de hinder te beperken", zegt landbouwer Andy Lidou aan persagentschap Belga. "Ze hadden gedacht dat wij niet zouden afkomen door deze dreiging."

Lidou voerde eerder actie in Zeebrugge. Toen stonden er 2.000 vrachtwagens vast door de blokkades aan de havens. “We staan hier met dezelfde boodschap als vorige keer. Er is al veel beloofd, maar er is nog niets gebeurd. We willen duidelijkheid. Er moet iets gebeuren", zegt hij.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek