Veel Belgische boeren zijn coöperatieve ondernemers

nieuws
De Belgische landbouw is "subtop" in Europa wat het aantal landbouwers betreft die deel uitmaken van een coöperatie. Vooral de groente- en fruitveilingen en de coöperatieve zuivelverwerkers zorgen ervoor dat het marktaandeel van landbouwcoöperaties in ons land bijna 50 procent bedraagt. Op 4 juni kom je alles over dit grootschalig onderzoek te weten op het Coop Event.
27 mei 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:22
Lees meer over:

De Belgische landbouw is "subtop" in Europa wat het aantal landbouwers betreft die deel uitmaken van een coöperatie. Vooral de groente- en fruitveilingen (83% marktaandeel) en de coöperatieve zuivelverwerkers (66% marktaandeel) zorgen ervoor dat het marktaandeel van landbouwcoöperaties in ons land bijna 50 procent bedraagt. Op 4 juni kom je alles over dit Europees onderzoek te weten op het Coop Event in Brussel.

Coöperaties versterken de inkomenspositie van landbouwers. Ze vergroten hun onderhandelingsmacht, realiseren schaalvoordelen, verminderen marktrisico's en transactiekosten, geven toegang tot middelen en garanderen voedselveiligheid en -kwaliteit. Hoe beperkter houdbaar het product (melk, groenten en fruit), hoe sterker de sector coöperatief georganiseerd is.

De zuivelsector toont aan dat een groot marktaandeel van coöperaties leidt tot een reductie van de prijsvolatiliteit en een hoger aandeel voor landbouwers in de prijs van landbouwproducten. Dat zijn enkele vaststellingen uit het groot opgevatte onderzoek 'Support for farmers' cooperatives' dat werd uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie en gecoördineerd werd door Wageningen Universiteit. Regionaal coördinator Caroline Gijselinx van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) van de KU Leuven gaf in Brussel een korte toelichting bij de onderzoeksresultaten.

Coopburo, de coöperatieve dienstverlener van Cera, sprak met Krijn Poppe (LEI - Wageningen UR) die als research manager verantwoordelijk was voor het werkstuk van bijna twee jaar dat bestaat uit een bundeling van bijna 80 deelrapporten over honderden landbouwcoöperaties. Poppe pikt er twee vaststellingen uit die volgens hem frappant zijn. “Ten eerste zien we heel duidelijk dat het volgende rondje fusies begonnen is en dat er geïnternationaliseerd wordt. Vandaag zijn er reeds 50 coöperaties met leden in meer dan één lidstaat, we vermoeden dat deze trend zich zal doorzetten.”

“Ten tweede is het opvallend dat het beleid weinig bekend is met het coöperatieve ondernemingsmodel en dat boeren en tuinders die een coöperatie zouden willen starten geen loket hebben waar ze onafhankelijk advies kunnen inwinnen. Toch zien we sommige landen, waaronder België, die heel wat beleidsmaatregelen nemen om coöperaties te stimuleren en te ondersteunen.”

Lees het interview met Krijn Poppe op www.coopburo.be. Wil je Krijn Poppe zelf horen vertellen over de resultaten van dit grootschalig onderzoek? Schrijf je dan hier in voor het Coop Event van 4 juni in Brussel.

Bron: eigen verslaggeving / Coopburo.be

Beeld: Landgenoten

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek