Vanaf volgende week Vlaamse watermeloen in de supermarkt

Vanaf volgende week verkoopt supermarktketen Aldi watermeloenen van Vlaamse bodem. De vruchten komen van Tomeco, een telersvereniging uit de regio Hoogstraten die zich normaal toelegt op de tomatenteelt. Het is de eerste keer dat de watermeloenen op grotere schaal vermarkt worden, nadat de vereniging vorig jaar een proef met de teelt startte. Momenteel lopen er ook testen met andere meloensoorten die mogelijk volgend jaar op de markt verschijnen.

29 juni 2022  – Laatste update 29 juni 2022 16:19
IMG-20220629-WA0002

Bij watermeloenen denkt je al snel aan Zuid-Europa, Marokko of andere exotische landen. Dat de water- en ook andere meloensoorten ook van Vlaamse bodem kunnen komen, bewijzen verschillende glastuinbouwers in ons land. Nadat een aantal jaar geleden BelOrta-telers met de Charentais-meloen op de markt kwamen, is het nu de beurt aan serretelers uit Hoogstraten.   

Volgende week starten zij met leveringen aan supermarktketen Aldi die de watermeloenen van Vlaamse bodem gaat verkopen. “Vorig jaar hebben we op een halve hectare proeven gedaan en aan de lokale retail verkocht. Dat is zo goed bevallen dat we opgeschaald hebben en nu op een hectare meloenen telen”, vertelt Tom Verdonck, brand manager bij Tomeco.

Tomeco is een tomatentelersvereniging van bedrijven in de regio Hoogstraten. De serretelers produceren specialiteiten die veelal via vaste contracten op de markt komen. Enkele jaren geleden ging de telersvereniging op zoek naar tussenteelten in de tomatenteelt. “In de tomatenteelt is de dreiging van het tomatenvirus erg actueel. Er worden bijvoorbeeld veel middelen ingezet om het virus uit de serre te houden. Een tussenteelt, zoals de teelt van meloenen, is daarbij ook een nuttig, preventief instrument”, vertelt Verdonck.

S_Tom Verdonck_meloenen4

Ideaal alternatief als tussenteelt

De minimeloenen, die tussen de 700 en 1.500 gram wegen, worden net als tomaten aan draden geteeld. De meloenplanten worden in week 20 gepland en in week 25 gaat de productie al van start. Deze productie kan in theorie gerekt worden tot week 47 waarna er weer tomaten gepland kunnen worden. “De tomaten kunnen als tussenteelt samen met tomaten in andere compartimenten van de serre geteeld worden”, verduidelijkt Verdonck, die benadrukt dat tomatentelers zeker niet op zoek zijn naar vervangteelten.

Hij geeft aan dat de meloenenteelt in Vlaanderen zich nog maar in een pril beginstadium bevindt. Momenteel zijn 3 Tomeco-bedrijven met de teelt gestart en per week kunnen er zo’n 4.000 exemplaren verkocht worden.

Potentieel van de lokaal geteelde meloen

Met een brixwaarde (suikergehalte) van 10 hoeft de Vlaamse watermeloen niet onder te doen voor de zuiderse concurrentie. “Als we naar de kostprijs kijken, kunnen we natuurlijk niet op tegen landen met een warm klimaat waar meloenen in grote volumes onder andere op het open veld geteeld worden”, zegt de marketingverantwoordelijke die desondanks wel een toekomst ziet voor de vrucht in Vlaanderen.

S_Tom Verdonck_meloenen_portret

Er is steeds meer vraag naar lokaal product met een kleinere klimaatafdruk. Daar speelt de lokaal geteelde meloen op in

Tom Verdonck - Brand manager bij Tomeco

Hij legt uit: “Er is steeds meer vraag naar lokaal product met een kleinere klimaatafdruk. Daar speelt de lokaal geteelde meloen op in.” Ook voor serretelers kan de teelt aantrekkelijk zijn. “In de zomer, als de meloen geoogst wordt, zijn er zeer veel tomaten en komkommers op de markt waardoor het vaak minder interessant is om deze vruchten te telen.”

Terwijl de watermeloenen binnenkort dus op de markt gebracht worden, lopen er bij Tomeco-telers momenteel ook proeven met Galia en Canteloupe meloenen. Om te beoordelen welke teeltparameters de lekkerste vrucht geven, worden de verschillende cultivars in serres op 3 locaties in volle grond en op substraat getest.

IMG-20220629-WA0008
IMG-20220629-WA0003

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Eigen fotografie / Tomeco

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek