Vaker overgewicht bij leerlingen uit beroepsonderwijs

nieuws
Leerlingen uit het beroepsonderwijs (BSO) maken meer kans op overgewicht dan hun collega's uit het secundair onderwijs (ASO). Maar liefst 18 procent van de leerlingen uit het BSO kampt met overgewicht, in het ASO gaat het om 7 à 8 procent. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd aan het departement Gezondheidszorg van de Hogeschool Antwerpen. Voor de studie werden 994 jongeren tussen 16 en 18 jaar onder de loep genomen.
12 februari 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:02
Leerlingen uit het beroepsonderwijs (BSO) maken meer kans op overgewicht dan hun collega's uit het secundair onderwijs (ASO). Maar liefst 18 procent van de leerlingen uit het BSO kampt met overgewicht. In het ASO gaat het om een 7 tot 8 procent van de studenten. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd aan het departement Gezondheidszorg van de Hogeschool Antwerpen.

Voor de studie werden 994 jongeren tussen 16 en 18 jaar onder de loep genomen. Ongeveer 10 procent bleek met overgewicht te kampen, in 3 procent van de gevallen ging het zelfs om ernstig overgewicht. "Deze resultaten liggen in de lijn van wat elders in Europa wordt teruggevonden", zegt onderzoeker Dirk Vissers van de Hogeschool Antwerpen.

Voor de studie werd een onderscheid gemaakt per onderwijstype. "Vanaf dat moment traden er grote verschillen op", weet Vissers. Het beroepsonderwijs telde bijna tweemaal zoveel leerlingen met een hoge Body Mass Index. Ook het aantal leerlingen met ernstig overgewicht ligt met 7,5 procent beduidend hoger dan in de andere onderwijstypes.

Concluderen dat die jongeren best eens op dieet gaan, is te eenvoudig. "Niet alleen hun eetgedrag, ook hun levensstijl moet grondig aangepast worden", vervolgt Vissers. Belangrijke voorwaarde daarvoor is dat de ouders mee betrokken worden in het hele project. "En dat er op zoveel mogelijk vlakken drempelverlagend gewerkt wordt", voegt Vissers eraan toe. In het BSO zitten immers heel wat leerlingen van allochtone origine. "Om resultaten te boeken is het belangrijk om te werken op hun maat en in hun taal. Zo werkten we tijdens het onderzoek bijvoorbeeld met een voedseldriehoek in het Arabisch", vult de onderzoeker aan.

Het onderzoek is een van de agendapunten van het symposium Gezond Gedrag dat donderdag plaatsvindt aan de Universiteit van Antwerpen. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Steven Vanackere leidt het symposium in.(KS)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek