Update IKM-lastenboek legt focus op hygiëne en antibioticagebruik

Het IKM-lastenboek krijgt volgende maand een nieuwe versie. In de update wordt de evaluatie van de hygiënescore aangepast en wordt er verder ingezet op een optimaal antibioticagebruik bij melkvee. Ook zou er op korte termijn op zoek gegaan worden naar mogelijkheden om de administratie en bewijslast tijdens een audit te verminderen.

15 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 17 februari 2024 12:43 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

De zuivelsector heeft er ruim 20 jaar geleden voor gekozen om vragen van afnemers, gebaseerd op de wensen van de consument, te bundelen in het privaat lastenboek IKM, voluit "Integrale Kwaliteitszorg Melk". Wijzigingen worden steeds besproken en goedgekeurd binnen de werkgroep IKM van de zuivelsectororganisatie MilkBE. “De regelmatige actualisering van het lastenboek maakt dat het kwaliteitshandboek relevant blijft voor zowel melkveehouder, melkverwerker en de consument", aldus MilkBE.

Evaluatie hygiëne

Sinds 2020 omvat het IKM-lastenboek een hygiënescore. “Dit laat een objectievere beoordeling van de hygiëne op het melkveebedrijf toe en omvat criteria zoals de netheid van de koeien, het melklokaal en de stal”, aldus MilkBE. “Anno 2024 bleek dat een verfijning  van de evaluatiesystematiek aan de orde was, gezien het belang van een goede hygiëne op het bedrijf als een proper voorkomen voor het imago van de ganse zuivelsector.”

“Met de update zullen bedrijven die niet in orde zijn met hun hygiëne beter in kaart gebracht worden en zullen ze aangezet worden tot verbetering”, vervolgt MilkBE. Er werd daarom beslist om bij een slechte beoordeling van de algemene hygiëne van de bedrijfsomgeving geen certificaat meer toe te kennen en sneller een 18-maandencertificaat uit te schrijven.

Een derde partij kon reeds een onaangekondigde audit aanvragen naar aanleiding van een klacht in verband met de hygiënestatus van het bedrijf. Dergelijke audit zal nu worden uitgevoerd door de auditor, in bijzijn van een coördinator. Bovendien mag de koper van de melk de audit meevolgen als waarnemer.

Antibioticarapport bespreken

Geneesmiddelengebruik en antibioticaresistentie blijft een belangrijk aandachtspunt voor MilkBE. In het kader van het antibioticaconvenant omtrent de reductie van het antibioticagebruik in de veehouderij heeft MilkBE al enkele engagementen opgenomen.

Zo worden Vlaamse melkveehouders gevraagd zich in te schrijven bij AB-Register, een online databank waarin het antibioticagebruik van elk bedrijf bijgehouden kan worden. IKM-auditoren gaan dan na of alle aanwezige antibiotica op het bedrijf werden geregistreerd in deze databanken. Daarnaast ontvangt elke melkveehouder jaarlijks een individueel benchmarkrapport over het antibioticagebruik op zijn bedrijf en de sectorsituatie.

Maar vanaf 1 maart 2024 vraagt het IKM-lastenboek ook aan melkveehouders met een gele of rode beoordeling voor de categorie melkvee, om het benchmark rapport nu ook te bespreken met de bedrijfsdierenarts. “Zo wordt de melkveehouder nog meer aangezet om samen met zijn dierenarts na te denken over de beste gezondheidsaanpak en een weldoordachte antibiotica-inzet voor zijn dieren”, aldus MilkBE.

Administratieve vereenvoudiging

Als laatste verandering is er een kleine administratieve vereenvoudiging doorgevoerd. “Professionele gebruikers van biociden van het gesloten circuit moeten zich nu maar één keer meer online aanmelden bij de overheid in de plaats van de jaarlijkse aanmelding”, stelt MilkBE. “De werkgroep IKM heeft zich er ook toe geëngageerd om op korte termijn op zoek te gaan naar bijkomende mogelijkheden voor vereenvoudiging zoals het verminderen van de administratie en bewijslast tijdens een audit.”

Wat is IKM?

IKM is een interprofessioneel kwaliteitssysteem dat de engagementen van de melkveehouders naar de maatschappij vertaalt mits een lastenboek van goede praktijken. Het lastenboek is opgedeeld in acht modules: dierengezondheid, dierenwelzijn, melkwinning, reiniging, hygiëne, milieu, meldingsplicht en de duurzaamheidsmonitor. MilkBE beoogt zo de knowhow van de leden te valoriseren. Mits IKM-certificatie wordt iedere melkveehouder de mogelijkheid geboden zich individueel in te schrijven in een vooruitgangsdynamiek die onmisbaar is voor een duurzame zuivelketen. MilkBE beheert het IKM-lastenboek, terwijl MCC-Vlaanderen en Comité du Lait de rol vervullen van certificeringsinstelling in respectievelijk Vlaanderen en Wallonië.

Focus IKM-lastenboek na 20 jaar verschoven naar duurzaamheid
Uitgelicht
Zo goed als alle Belgische melkveebedrijven produceren melk die voldoet aan de wettelijke eisen én aan een brede waaier extra zelfopgelegde criteria. Het gaat onder meer om cr...
15 oktober 2020 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek