Unizo wil vergoedingen voor niet-landbouwbedrijven
nieuwsDe oproep van Unizo komt één dag nadat minister van Volksgezondheid Jef Tavernier had aangekondigd dat de eerste vergoedingen minder dan 30 dagen na de uitbraak van de vogelpest al waren uitbetaald aan de getroffen pluimveehouders. Daarop volgde woensdag een vergadering bij Unizo met de slachthuizen en de mengvoederfabrikanten. Ook zij hebben flink wat economische schade geleden, vindt Unizo.
"De vogelpestcrisis is ernstiger en ingrijpender dan de dioxinecrisis", stelde Johan Van Bosch, algemeen secretaris van het Nationaal Verbond van Pluimveeslachthuizen (NVP). "De dioxinecrisis was beperkt in tijd en gold enkel voor bepaalde voeders. De vogelpest heeft gevolgen voor de hele sector, en op dit moment weten we nog niet wanneer alles weer normaal zal zijn. Maar als het zo doorgaat, komen we begin juni tot een volledige standstill in de slachthuizen".
Ondertussen is de schade voor de slachthuizen en de mengvoederbedrijven al opgelopen tot 28 miljoen euro. En zij kunnen voorlopig nog niet rekenen op een vergoeding. Dat zou wel eens het einde kunnen betekenen voor heel wat bedrijven. "In Nederland is het pluimveeverwerkend bedrijf, de Storteboom Groep, wellicht failliet. Het bedrijf is het grootste bedrijf van Nederland en stelt ongeveer 1.050 mensen te werk. Dat kan ook in België gebeuren", vreest Steven Jespers, ondervoorzitter van het NVP.
De sector is bang dat er volgend jaar opnieuw vogelpest uitbreekt. "Heel wat vogels zijn drager van het virus. En onze dieren inenten mag niet van Europa. Een nieuwe crisis volgend jaar is dus best mogelijk", denkt Jespers. Om dat te vermijden moet er binnen Europa dringend gepraat worden over het verbod op inenten tegen vogelpest. Op Belgisch niveau moet er een overlegplatform komen dat een toekomstvisie uitwerkt voor de pluimveesector.
Om een nieuwe uitbraak van vogelpest op te vangen, moet er een rampenfonds worden opgericht, vindt gedelegeerd bestuurder Kris Peeters van Unizo. Uit dat fonds moeten ook de niet-landbouwbedrijven vergoedingen krijgen. Daarnaast moeten de bedrijven ook uitstel krijgen voor het betalen van belastingen en allerlei bijdragen zoals de veterinaire keuring en de sociale bijdragen van werknemers. En tot slot moeten de getroffen bedrijven ook goedkope overbruggingskredieten krijgen, besluit Unizo.
Bron: Belga