Univeg voert kapitaalverhoging door

De Weide Blik, de spilholding boven Univeg, heeft een kapitaalverhoging doorgevoerd. De aandeelhouders CVC Capital en Food Invest zetten voor 192,42 miljoen euro achtergestelde leningen om in winstbewijzen. Opvallend is dat die winstbewijzen automatisch aandelen worden van zodra de groep voor een beursgang kiest.
27 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De Weide Blik, de spilholding boven Univeg, heeft een kapitaalverhoging doorgevoerd. De aandeelhouders CVC Capital en Food Invest zetten voor 192,42 miljoen euro achtergestelde leningen om in winstbewijzen. Opvallend is dat die winstbewijzen automatisch aandelen worden van zodra de groep voor een beursgang kiest.

Daarmee lijken CVC Capital en Food Invest volgens De Standaard een beursgang als een evidente mogelijkheid te zien om CVC Capital, dat in 2006 in De Weide Blik stapte, een exit te bieden. CVC Capital nam drie jaar geleden de plaats in van TrustCapital, Sea Invest en ING. Even later volgde de grootste overname ooit van Hein Deprez: de overname van het Italiaanse groente- en fruitconcern Bocchi.

De overname kostte bijna 500 miljoen euro en werd volledig met leningen gefinancierd, waarvan 300 miljoen euro bankkrediet en 171,9 miljoen euro achtergestelde aandeelhoudersleningen. Het gevolg is dat de groep met een vrij hoge schuldenlast werd geconfronteerd. Het eigen vermogen van De Weide Blik was eind 2007 zelfs licht negatief.

"Dat is het gevolg van het werken met achtergesteld leningen. Dat was typisch voor de private equity-groepen die toen leningen verstrekten en vervolgens op een herfinanciering mikten", zegt Deprez. "Die dagen zijn voorbij. Private equity past zich aan de nieuwe omgeving aan en daarom worden achtergestelde leningen opnieuw in gewone kapitaalsaandelen vervangen".

Waarom dan de tussenweg van winstbewijzen? "Om bepaalde verhoudingen tussen de aandeelhouders en het management te respecteren", aldus Deprez. De creatie van de winstbewijzen laat toe om het boekhoudkundig eigen vermogen van de groep explicieter te tonen, wat van belang is voor de inschatting van bijvoorbeeld krediet- en exportverzekeraars. Op basis van de cijfers van eind 2007 wordt een licht negatief vermogen nu een positieve solvabiliteit van 22,7 procent.

Univeg haalde in 2007 een groepsomzet van 2 miljard euro en boekte daarop een bedrijfswinst van 50 miljoen. De resultaten over 2008 zouden een stijging tonen ondanks de drue grondstoffen en hoge energieprijzen gedurende een groot deel van het jaar.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek