nieuws

UGent ontwikkelt vleeskuikenvoeder op basis van larven

nieuws
In het labo veevoedertechnologie van de Universiteit Gent is men erin geslaagd om het eerste Belgische vleeskuikenvoeder op basis van insecten te maken. Het zijn de larven van de zwarte soldatenvlieg die gebruikt zijn voor deze primeur. “De larven bevatten een hoog aandeel aan eiwitten en ze leveren ook grote hoeveelheden ruw vet aan”, zegt professor Mia Eeckhout die samen met haar team het voeder ontwikkelde. Een bijkomende troef is dat de zwarte soldatenvlieg hier gekweekt kan worden zodat de veehouderij minder afhankelijk wordt van buitenlandse eiwitstromen.
23 oktober 2015  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:24
Lees meer over:

In het labo veevoedertechnologie van de Universiteit Gent is men erin geslaagd om het eerste Belgische vleeskuikenvoeder op basis van insecten te maken. Het zijn de larven van de zwarte soldatenvlieg die gebruikt zijn voor deze primeur. “De larven bevatten een hoog aandeel aan eiwitten en ze leveren ook grote hoeveelheden ruw vet aan”, zegt professor Mia Eeckhout die samen met haar team het voeder ontwikkelde. Een bijkomende troef is dat de zwarte soldatenvlieg hier gekweekt kan worden zodat de veehouderij minder afhankelijk wordt van buitenlandse eiwitstromen.

De zwarte soldatenvlieg is een klein, langwerpig en zwart vliegje uit Amerika. De larven van dit insect bevatten niet alleen veel eiwit en vet, ze zijn ook in staat om laagwaardige biomassa zoals GFT-afval, op te waarderen tot hoogwaardig eiwit. “Op die manier kunnen ze ook mee helpen om de steeds toenemende afvalberg te verkleinen”, aldus Eeckhout. In dat kader werkt de UGent samen met het organisch afvalwerkend bedrijf Millibeter, dat de larven aanlevert. Ook de KU Leuven en Thomas More zijn betrokken bij het onderzoek.

Het insectenvoeder voor vleeskuikens wordt momenteel uitgetest bij broeierij Belgabroed. In een proef wordt onderzocht of de aanwezigheid van insecten in het rantsoen invloed heeft op de groei en de gezondheid van de vleeskuikens en op de smaak van het vlees. Omdat kippen van nature omnivoren zijn, veronderstelt het onderzoeksteam van Eeckhout dat het aanbieden van dierlijke eiwitbronnen zal leiden tot gezondere en sterkere dieren.

Het gebruik van veevoeder op basis van insecten kan bovendien een antwoord vormen op de kritiek die de veehouderij krijgt omdat ze sterk afhankelijk is van buitenlandse eiwitten, vooral in de vorm van soja. Maar voorlopig vormt de Europese wetgeving een belangrijke hinderpaal voor veevoeders op basis van insecten: sinds de BSE-crisis is het in Europa immers verboden om diermeel (of afgeleiden) te gebruiken als diervoeding.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek