header.home link

Tweede editie helpdeoogst.be voor land- en tuinbouw gelanceerd

15 maart 2021

Er komt dit voorjaar een tweede editie van de campagne ‘Help de Oogst’. Land- en tuinbouwers kunnen net als vorig jaar hun vacatures voor seizoenarbeiders kenbaar maken via de website van VDAB. Dat meldt Vlaams minister van Landbouw en Werk Hilde Crevits (CD&V), die de land- en tuinbouwers oproept om hun vacatures tijdig te plaatsen. De campagne was vorig jaar, met ruim 5.000 aanmeldingen, een groot succes.

Lees meer over:
aardbeien-pluk-oogst-seizoenarbeid-1260

Binnen enkele weken start de oogst van primeurgroenten en -fruit, zoals asperges, tomaten en aardbeien. “Hiervoor zijn er veel extra helpende handen nodig”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. “Net zoals vorig jaar slaan verschillende diensten en organisaties de handen in elkaar om tijdig voldoende mensen te vinden. Vorig jaar bleek de campagne helpdeoogst.be al goed aan te slaan. Een goede reden om er een vervolg aan te breien en zo onze voedselbevoorrading niet in het gedrang te brengen.”

Helpende handen

Vorig jaar vielen veel buitenlandse seizoenarbeiders weg als gevolg van de coronacrisis. Om dat verlies op te vangen, lanceerde VDAB, op vraag van minister Crevits, de website www.helpdeoogst.be. Land- en tuinbouwers konden hun vacatures op dat platform bekend maken. “Dat werd een succesverhaal, met meer dan 5.000 helpende handen (vooral jobstudenten) die zich aanmeldden op de website”, aldus Crevits.

Op jaarbasis zijn er alles samen ongeveer 45.000 arbeiders nodig. Tuinbouwers die seizoenarbeiders zoeken voor de oogst van groenten en fruit, kunnen hun vacatures registreren op www.helpdeoogst.be. Het initiatief wordt mee gedragen door het Departement Landbouw en Visserij, Boerenbond, ABS en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT).

Land- en tuinbouwers registreren hun vacatures best negen weken voor de oogst

Registreer op tijd

Tuinbouwers die seizoenarbeiders zoeken voor de oogst van primeurgroenten en -fruit, wordt aangeraden hun vacatures negen weken vóór de geplande oogstdatum te registreren. Op die manier kan VDAB ervoor zorgen dat de arbeidskrachten bij de start van het oogstseizoen beschikbaar zijn en kunnen ze het risico rond het vinden van geschikte arbeidskrachten meer spreiden. Zo kunnen zij via de website mogelijk nieuwe mensen vinden, die de tuinbouwer niet via zijn of haar eigen netwerk zou kunnen bereiken. Voor de werkzoekenden kan het dan weer een unieke ervaring zijn om op een land- of tuinbouwbedrijf te werken.

Combinatie met uitkering

Tot 31 maart 2021 kunnen tijdelijke werklozen 75 procent van hun werkloosheidsuitkering in het kader van de tijdelijke werkloosheid behouden. Dat bedrag mag worden aangevuld met het loon dat ze in de tuinbouw verdienen. Ondertussen is beslist om deze maatregel tot 30 juni 2021 te verlengen voor essentiële sectoren. Ook OCMW-gerechtigden kunnen met behoud van 100 procent van hun uitkering aan de slag in de land- en tuinbouw.

Na het succes van de dubbele plukkaart in 2020, is beslist dat ook in 2021 het aantal dagen dat (seizoen)arbeiders in de landbouw kunnen helpen, wordt verhoogd tot 60 in plaats van 30 dagen. In de tuinbouw is het maximaal aantal 100 dagen in plaats van 65.

Er kan uiteraard nog altijd een beroep worden gedaan op buitenlandse werkkrachten. Daar zijn vorig jaar met de sectoren duidelijke afspraken gemaakt en er werken ook strenge protocollen opgesteld.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek