Mooiste koeienweides liggen in Laarne en Diksmuide

De winnaars van de titel ‘Mooiste koeienweide 2023’ zijn bekend. Johan en Isabel Rooms uit het Oost-Vlaamse Laarne zijn de winnaar van de publieksprijs, terwijl hun West-Vlaamse naamgenoten Johan en Isabel Boussemaere-Delanote uit Diksmuide de prijs van de jury kregen. Meer dan 2.000 consumenten brachten hun stem uit op deze wedstrijd, georganiseerd door sectorvereniging BioForum.

19 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 december 2023 15:06 Ruben De Keyzer
mooiste_koeienweide_0

Nadat vorig jaar al 'De mooiste kippenweide' werd verkozen, organiseerde BioForum dit najaar de verkiezing van 'De mooiste koeienweide 2023'. Deze verkiezing past in de EU-campagne 'De mooiste boodschap is bio'. Met deze actie wou de Vlaamse sectororganisatie voor biologische landbouw en voeding de extra inspanningen die biologische melkveehouders rondom hun bedrijf doen voor dierenwelzijn en de biodiversiteit onder de aandacht brengen.

"In biologische koeienweides mogen koeien lekker grazen van gras, klaver en andere gezonde kruiden en krijgen ze de ruimte om hun natuurlijk gedrag te uiten", motiveert BioForum het belang van een goede koeienweide. "En met extra bomen en struiken rond de weide krijgt ook de natuur wat bewegingsvrijheid en wordt de biodiversiteit rond de boerderij gestimuleerd. Bovendien beschermt biologische landbouw de vruchtbare bodem en zorgt ze voor meer koolstofopslag en minder stikstofuitstoot."

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar 'Bioboerderij 'Rooms-Kusé' uit Laarne. De boerderij bestaat al sinds 1962 en heeft 90 speciale dubbeldoelkoeien, half Holstein en half witblauw. De koeien geven dus melk, maar ook hun vlees wordt verkocht via vleespakketten. De overstap naar bio is er toevallig gekomen voor Johan Rooms en Isabel Kusé. "Ik was aan het experimenteren met een ander soort koe en een ander soort bedrijfsvoering", zegt Rooms. "Op een dag kwam iemand een bodemstaal nemen. Hij zag mijn manier van werken en vroeg me waarom ik niet zou overstappen naar biolandbouw. Ik was toch al halverwege. Na zijn bezoek ben ik beginnen opzoeken wat biolandbouw inhield. Geen gewasbescherming, geen kunstmest, geen geïmporteerde groeistoffen uit Noord- en Zuid-Amerika: het beviel me heel erg. In 2017 ben ik overgestapt en ik heb er nog geen moment spijt van gehad."

(Lees verder onder de video)

Juryprijs

De juryprijs werd uitgereikt door een vakjury bestaande uit Frank Tuyttens (onderzoeker dierenwelzijn ILVO), Jo Vicca (docent Agro- en biotechnologie bij Odissee), Laura Golsteyn (communicatiemedewerker bij CCBT), Lieven David (expert moestuin bij Velt; zoon van een melkveehouder) en Alexander Claeys (voorzitter BioForum en medeoprichter van kaasmakerij Het Hinkelspel). Hun voorkeur ging uit naar de boerderij van Johan en Isabel Boussemaere-Delanote uit Diksmuide.

Op de bioboerderij van het echtpaar Boussemaere-Delanote verblijven 125 Holstein-Frisian melkkoeien. De melk die ze geven wordt op de boerderij werwerkt tot onder andere romige yoghurt of smeuïge kazen. Johan Boussemaere is tevreden met zijn prijs. “Wij hebben de overtuiging dat ieder wezen zijn talent heeft”, zegt de boer. "Zo simpel het is voor een vogel om te vliegen, zo graag staat een koe te grazen. Wij proberen ook elke soort koe in te zetten waar haar talent ligt. De natuur heeft het zo bedacht, al veel langer dan dat de mens bestaat. En dat werkt.”

(Lees verder onder de video)

Eervolle vermelding

De laatste genomineerden waren Jarno Vandepoel en zijn vader Luc, die samen het biobedrijf De Vaerendriesch in Hoeleden uitbaten. Zij grepen naast de prijzen, al beschikken ook zij over een zeer mooi bedrijf. De Vandepoels beschikken over 80 dubbeldoelkoeien voor rundvlees, kalfvlees en verse melk. Dat laatste verwerken ze eveneens tot hoeve-ijs.

Mooiste biologische kippenweide ligt in Weelde
Uitgelicht
De afgelopen maand stemden meer dan 1.000 Vlamingen voor de mooiste biologische kippenweide van Vlaanderen. Jef Dries uit Weelde kwam als winnaar uit de bus en kreeg van zowel...
27 oktober 2022 Lees meer

Bron: BioForum, Eigen berichtgeving

Beeld: BioForumvoorzitter Alexander Claeys reikt de publieksprijs uit aan bioboer Johan Rooms

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek