Mooiste biologische kippenweide ligt in Weelde

De afgelopen maand stemden meer dan 1.000 Vlamingen voor de mooiste biologische kippenweide van Vlaanderen. Jef Dries uit Weelde kwam als winnaar uit de bus en kreeg van zowel het publiek als de jury de meeste stemmen. Dries creëerde voor zijn kippen een gemengde biotoop van bomen, kruiden en lang gras waar ze in alle rust kunnen scharrelen. “Ik voel me vereerd, het is een mooie beloning voor het werk van vele jaren, met liefde voor de dieren en respect voor de natuur.”

27 oktober 2022  – Laatste update 27 oktober 2022 14:05
Lees meer over:
biologischekippenweideweelde-1920

Drie biologische kippenboeren dongen mee naar de titel van de mooiste biologische kippenweide van Vlaanderen: Dorien Baeyens uit Retie, Jef Dries uit Weelde en Vicky Deprez uit Gingelom. Ze werden genomineerd voor hun inspanningen om bomen en struiken aan te planten zodat de kippen hun vrije uitloop maximaal kunnen benutten.

Ruim 1.000 Vlamingen stemden aan de hand van de filmpjes op Bio Mijn Natuur mee op hun favoriete kippenboer en de meerderheid verkoos Jef Dries uit Weelde. Een vakjury beoordeelde ook de professionele aspecten van de uitloop en ook zij verkozen Jef als jurywinnaar. “Zijn uitloop voorziet voor de kippen een volledige biotoop die bestaat uit een bos, lang gras, kruiden en een boomgaard. Dankzij de vele beplantingen krijgen de kippen veel mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag te vertonen. En het is natuurlijk ook leuk om te zien hoe de kippen appels pikken in de boomgaard”, klinkt de motivatie van de jury.

Omschakeling naar bio

Dries nam het traditionele leghennenbedrijf van zijn vader over en het schakelde het om naar bio, zo ging hij van 25.000 naar ongeveer 5.000 kippen, die beschikken over meer dan twee hectare vrije uitloop. Bio noemt hij een mooie en logische manier van werken, van omgaan met je grond, je dieren en hun welzijn. Rondom en in de uitloopweides plantte hij een grote verscheidenheid aan bomen - gaande van diverse fruitbomen tot een variëteit aan inheemse boomsoorten - om schaduw en rust te creëren. Met de oogst van appels en hop perst hij sappen en brouwt hij bier als hobby. 

De verkiezing is een initiatief van sectororganisatie BioForum om consumenten te stimuleren om vaker Belgische bio-eieren te kopen. “Lang niet alle kippen in België mogen naar buiten. Biologische kippen hebben een aangenaam leven met voldoende ruimte in de stal en de vrijheid om elke dag naar buiten te gaan. De boer werkt biologisch, spaart daarmee het milieu en respecteert het dierenwelzijn. Daarom zijn biologische eieren in de winkel dus de meest dier- en milieuvriendelijke keuze”, aldus BioForum.

Niet alleen het voeder, maar elke schakel in het proces is biologisch. “Net dat heeft volgens mij een impact op de kwaliteit van het ei”, vertelt Dries. “Ik denk dan ook dat ‘bio’ het antwoord is op de vraag welke richting het uit moet met de landbouw: respectvol voor mens, dier en natuur.”

Biologische eieren zijn afkomstig van kippen die biologisch gevoederd worden en een vrije uitloop hebben. Je kunt ze in de winkel herkennen aan hun ‘ei-code’, die begint met het cijfer 0. Meer weten over biologische eieren.

De vakjury bestond uit: Neil Van Den Broeck (onderzoeker pluimvee in het Proefbedrijf Pluimveehouderij), Charlotte Vanden Hole (onderzoeker dierenwelzijn bij ILVO), Geert Gommers (particuliere kippenhouder, VELT), Laura Golsteyn (communicatiemedewerker CCBT) en An Jamart (adviseur landbouw bij Bioforum). 

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek