Schaarsere en duurdere tulpen: "natte najaar van 2023 nog lang zal nazinderen"
nieuwsTulpen worden volgend jaar een stuk schaarser en duurder. Door de vele regen die dit en vorig jaar viel, konden kwekers pas laat bloembollen planten. Daardoor is de opbrengst veel lager en ontstaan grote tekorten aan tulpenbollen, waarschuwt de Nederlandse brancheorganisatie voor de bloembollenhandel Royal Anthos. De impact van de schaarste aan bollen wordt nu al gevoeld door de Vlaamse tulpenteler Tuliflor. “De inkoopprijs van bollen is nog nooit zo hoog geweest en ligt op het niveau van de tulpenprijs.”
De vele regelval in het najaar van 2023 heeft niet alleen de landbouw geraakt. Zo kon een gedeelte van de aardappelen niet gerooid worden. Ook de sierteelt ondervond hinder, in het bijzonder de tulpenteelt. In het najaar worden tulpenbollen geplant in het open veld waarna de plant net zoals aardappelen knollen aanmaakt. Deze knollen worden vervolgens door serretelers aangekocht voor het telen van bloemen.
Door de extreme nattigheid is de kweek van bollen ernstig verstoord. Plantgoed kon pas laat de grond in of werd in sommige gevallen helemaal niet geplant. Waar de sector eerder vreesde voor een tekort van zo'n 20 procent, vreest Royal Anthos, de Nederlandse brancheorganisatie voor de bloembollenhandel, nu voor een grotere schaarste. "Een percentage erop plakken durf ik nog niet, maar het is dusdanig dat het de markt zal veranderen", zegt algemeen directeur Mark-Jan Terwindt.
Handelsbedrijven moeten nu veel bollen bijkopen buiten al afgesloten contracten. Dat gebeurt tegen prijzen die in veel gevallen zijn verdubbeld of verdrievoudigd. Ook in de supermarkt of bij de bloemist zal dat te merken zijn in de prijs voor tulpen. "Uiteindelijk gaan de supermarkten zelf over de prijs, maar de aanbiedingen zoals je die normaal ziet, zullen er veel minder zijn", verwacht Terwindt. "En er zal ook veel minder beschikbaar zijn."
Tulpenteelt in Vlaanderen
De tulpenbollenteelt is vooral een Nederlandse aangelegenheid. Onze noorderburen teelden in 2021 op een oppervlakte van 14.000 hectare tulpenbollen. Ook in België worden tulpenbollen geteeld, zij het op kleinere schaal. Zo startte een landbouwer uit Stabroek vorig jaar met de teelt op zes hectare. Ondanks het slechte weer, haalde hij wel goede resultaten.

Ook de bloementeelt uit knollen geschiedt vooral in Nederland waarna de bloemen over heel Europa verscheept worden. Ons land kent een beperkte tulpenbloementeelt met een geschatte productie van 70 miljoen per jaar. Het gros van deze productie komt van rekening van Tuliflor uit Laarne, bij Gent. Het bedrijf is in productie van september tot en met juni. De bloembollen koopt zaakvoerder Christoph Pieters in Nederland.
Pieters bevestigt het nieuws uit Nederland. “Tulpenbollen zijn schaarser en veel duurder”, aldus de teler die spreekt van een verdubbeling van de prijs. “Zo extreem heb ik het nog nooit eerder gezien. De prijs voor bollen ligt op het niveau van de tulpen zelf.” Behalve de hogere inkoopprijzen voor bollen, is er volgens Pieters ook moeilijker aan te geraken. Om deze reden heeft hij een vijfde van vier hectare tellende serre leeg staan.
De schaarste en hoge prijzen hebben volgens Pieters normaal gezien tot gevolg dat de prijs van tulpen in de loop van het jaar zal toenemen en dat het aanbod ook schaarser wordt. “Minder aanbod, betekent normaal gezien betere prijzen. Maar we hebben in voorgaande jaren gezien dat er zich ook onverwachte crises kunnen voordoen, zoals bijvoorbeeld exploderende energiekosten en inflatie.”
Schaarste voor meerdere jaren
Pieters geeft aan dat het natte najaar van 2023 nog lang zal nazinderen in de sector. “Er zijn minder en kleinere bollen geoogst. De grote bollen worden normaal gezien voor de broeierij (het opkweken van bloemen voor de verkoop), terwijl de kleine bollen als plantgoed worden ingezet. Door de hevige schaarste aan grote bollen zullen er meer kleine bollen gebruikt worden voor de broeierij. Hierdoor neemt het volume aan plantgoed af, waardoor we ook de komende twee jaar nog tekorten kunnen verwachten.”
De Oost-Vlaamse sierteler kan weinig meer doen dan hopen op een betere prijsvorming in de loop van het jaar. Een gedeelte van zijn toekomstige productie heeft hij op contract verkocht. “De komende week gaan we met de afnemers in gesprek om deze contracten open te breken. Onder de huidige bollenprijs, zouden we grote verliezen maken.”
Terwijl de tulpenbollenteelt zich vooral in Nederland situeert, kent Vlaanderen een sterke traditie in de teelt van begoniabloembollen. Deze teelt ondervindt geen hinder van het natte najaar”, vertelt begonia-teler Johan Aelterman, begoniateler uit Destelbergen. “Begonia’s worden in de winter uitgezaaid waarna zij half mei buiten gaan en niet in het najaar zoals de tulpen. De oogst vindt vervolgens voor Allerheiligen (1 november) plaats.” Alhoewel ook het voorjaar nat was, is het inplanten van de begonia’s goed verlopen en verwacht Aelterman een normale opbrengst.
Bron: Eigen berichtgeving