Sierteeltseizoen geopend met 100.000 tulpen en de nodige kopzorgen over afzet

Met een pluktuin met 100.000 tulpen is vorig weekend op het Koningin Astridplein in Antwerpen het startschot gegeven voor het Vlaamse sierteeltseizoen. In totaal kwamen er naar schatting 6.500 mensen op het event af, dat georganiseerd was door VLAM. Ze vertrokken met een gratis boeket zelfgeplukte tulpen, die beschikbaar waren gesteld door Vlaanderens grootste teler Christoph Pieters van Tuliflor uit Wervik. De tulpenteler heeft te kampen met sterk gestegen stookkosten en hoopt ter compensatie op een goede vraag en prijszetting.  

23 januari 2023  – Laatste update 23 januari 2023 16:38
Lees meer over:
unnamed (3)

Op het Koningin Astridplein in Antwerpen werd dit weekend het nieuwe bloeiseizoen van de Vlaamse sierteelt feestelijk geopend met een pluktuin. Het plein werd omgetoverd in een kleurrijke bloemenzee met 100.000 Vlaamse tulpen, die het publiek gratis mocht komen plukken. Het betrof een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse siertelers en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) dat de promo-actie voor de vierde keer organiseerde. Deze keer was radiopresentatrice Kawtar Ehlalouch uitgenodigd om de opening te verzorgen.

Voorjaarsbloeiers zijn in aantocht

Met het evenement wil VLAM de sierteelt in de kijker zetten en de consument erop wijzen dat het seizoen van de voorjaarsbloeiers in aantocht is. Naast tulpen zullen de klassieke voorjaarsbloeiers zoals narcissen, krokussen, hyacinten, kievitseitjes en druifjes verkrijgbaar zijn in de Vlaamse bloemenzaken. Dat geldt ook voor snijrozen, amaryllis, gerbera, alstroemeria en anjers. “Ze brengen de lente in huis en drukken de donkere wintermaanden naar de achtergrond”, klinkt het.

Filip Fontaine en Kawtar Ehlalouch openen de pluktuin
Beeld van de Pluktuin

“We kiezen voor Vlaamse tulpen omdat ze in het seizoen zijn, ze goed tegen de kou kunnen en ze zich goed lenen voor een pluktuin”, zegt Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM. Hoewel Nederland over het algemeen geassocieerd wordt met tulpen, produceert ook België naar schatting zo’n 60-70 miljoen exemplaren. Dat komt neer op één procent van de wereldwijde productie. Ter vergelijking, in Nederland gaat het om vier miljard tulpen.

Veel Belgische tulpentelers zijn er echter niet meer. “In totaal gaat het om een tiental telers”, schat Christoph Pieters, zaakvoerder van Tuliflor. Met een productie van 60 miljoen tulpen is Tuliflor veruit de grootste producent van het land. Het oogstseizoen start er in september en loopt tot juli. “Maar in het voorjaar zijn de tulpen in groot volume beschikbaar”, benadrukt Pieters die ook in voorgaande jaren meedeed aan de VLAM-actie.

Hoge energiekosten

In contrast met voorgaande jaren heeft Pieters te kampen met enorm gestegen energiekosten die sterk drukken op de marges van zijn bedrijf. “De serre moet dezer dagen verwarmd worden tot 15 à 16 graden en energie heeft een belangrijk aandeel in de kosten. Voor de energiecrisis was dat 15 procent, maar nu aanzienlijk meer.” De productie stoppen door niet te verwarmen van de serre, zoals telers van andere warme kasplanten wel gedaan hebben, was geen oplossing voor de ondernemer. “Wij hadden de bollen al besteld en konden niet anders dan te verwarmen, anders waren de kosten nog hoger geweest.”

Wij hadden de bollen al besteld en konden niet anders dan de serre te verwarmen, anders waren de kosten nog hoger geweest.

Christoph Pieters - Tuliflor

Pieters hoopt dat het verminderde aanbod van warme kasplanten resulteert in een betere prijs voor zijn tulpen. “Maar dat is even afwachten, want consumenten hebben door de inflatie ook minder te besteden”, uitte hij één van de zorgen van de sierteeltsector. Tuliflor produceert tien maanden per jaar tulpen. Juli en augustus zijn de enige maanden zonder productie bij Tuliflor wanneer de vraag klein is en de warme weersomstandigheden het telen moeilijk maken. “In juli en augustus zetten we de bollen op in kistjes die vervolgens de koelcel ingaan.” Vanuit de koelcel worden de kistjes later in de serre geplaatst, waarna ze binnen 20 tot 30 dagen tot bloemen uitgroeien.

milana

6.500 plukkers gaan met boeket naar huis

Er kwamen zo’n 6.500 bezoekers op het event af waaronder mensen van verschillende nationaliteiten. Onder de plukkers ook de Oekraïense vluchtelinge Olena Grebelnik met haar dochtertje Milana (zie foto) die via social media over de actie gehoord had. “Het is een fantastisch initiatief. Dergelijke events brengen de schoonheid van bloemen dichter bij de mensen”, vertelt Olena, die België en Nederland altijd al met bloemen geassocieerd heeft.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek