Transgene aardappel van BASF wel degelijk veilig

De ggo-aardappel Amflora van BASF vormt geen gevaar voor mens of milieu. Dat meldt de Europese Voedselautoriteit Efsa, die hiermee haar eerdere opinie over de aardappel bevestigt. De Amflora-aardappel heeft een afwijkende zetmeelsamenstelling, waardoor hij bruikbaarder is voor de papierindustrie.
13 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08

De ggo-aardappel Amflora van BASF vormt geen gevaar voor mens of milieu. Dat meldt de Europese Voedselautoriteit Efsa. De aardappel in kwestie heeft een afwijkende zetmeelsamenstelling, waardoor hij bruikbaarder is voor de papierindustrie. Bij de genetische wijziging werd ook een antibioticumresistentiegen toegevoegd, en dat baart milieubeschermers zorgen.

Milieuorganisaties vrezen dat het antibioticumresistentiegen in de natuur overgedragen wordt op bacteriën, waardoor die ongevoelig worden voor antibiotica. Mede om die reden raakte de Europese Commissie het vorig jaar niet eens over de goedkeuring van de aardappel, waarna het dossier teruggestuurd werd naar het Efsa. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Geneesmiddelenagentschap uitten twijfels over de veiligheid van het ggo-gewas.

Maar het Efsa heeft haar vroegere positieve advies nu dus bevestigd. BASF hoopt dan ook dat de goedkeuringsprocedure snel kan afgerond worden. Of het zo vlot zal verlopen is nog maar de vraag, schrijft journaliste Kim De Rijck in De Standaard. Want de Commissie schuift de dossiers over ggo-teelten al jarenlang voor zich uit.

Tot hiertoe mag enkel de transgene maïs MON810 geteeld worden in de EU. Ook voor deze maïs bevestigt het Efsa overigens haar eerdere bevinding dat de antibioticumresistentiegenen geen gevaar vormen.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek