Tractoren in landbouwgebruik krijgen rode kentekenplaat

nieuws
De FOD Mobiliteit en de FOD Financiën willen op korte termijn een specifieke landbouwkentekenplaat invoeren. Voor het Agrofront (ABS, Boerenbond en FWA) was het behoud van de voordelen voor tractoren in land- en tuinbouwgebruik cruciaal. Daaraan wordt niet geraakt. Tractoren van landbouwers en loonwerkers in landbouw krijgen een rode kentekenplaat.
6 mei 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:21

De FOD Mobiliteit en de FOD Financiën willen op korte termijn een specifieke landbouwkentekenplaat invoeren. Voor het Agrofront (ABS, Boerenbond en FWA) was het behoud van de voordelen voor tractoren in land- en tuinbouwgebruik cruciaal. Daaraan wordt niet geraakt. Tractoren van landbouwers en loonwerkers in landbouw krijgen een rode kentekenplaat. De witte kentekenplaat is voor tractoren in het grondverzet.

De transportsector was al lang vragende partij om paal en perk te stellen aan transportactiviteiten die gebeuren met tractoren die genieten van een aantal 'landbouwvoordelen'. Anders dan vrachtwagens rijden tractoren met rode diesel en zijn ze bijvoorbeeld ook vrijgesteld van de periodieke keuring.

De landbouworganisaties veroordelen de oneerlijke concurrentie die tractoren in de transportsector veroorzaken. Zij namen daarom een constructieve houding aan in het overleg met de transportfederaties en de overheid. Na lang overleg zijn alle betrokken partijen tot een akkoord gekomen. Dat akkoord wordt positief onthaald door ABS, Boerenbond en FWA omdat alle voordelen voor 'echte' landbouwtractoren behouden blijven.

Tractoren uitgerust met een specifieke - rode - landbouwkentekenplaat mogen in de toekomst rode diesel blijven gebruiken. De vergunning voor deze kentekenplaat wordt afgegeven door de FOD Financiën. Indien deze tractoren ook gebruikt worden voor transportwerkzaamheden die niet verbonden zijn met de exploitatie van een land- of tuinbouwbedrijf, zijn voor deze activiteiten bijkomende accijnzen verschuldigd. Tractoren in gemengd gebruik (landbouw-grondverzet) zijn ook onderworpen aan de periodieke technische keuring.

Tractoren die volledig buiten de land- en tuinbouw worden ingezet, bijvoorbeeld door bouwondernemers, krijgen een traditionele witte kentekenplaat. Deze tractoren moeten witte diesel gebruiken, waarop momenteel een accijns is verschuldigd van bijna 428 euro per 1.000 liter. Zij zullen ook niet langer vrijgesteld zijn van de periodieke technische keuring.

Wanneer alle wetswijzigingen zijn doorgevoerd, moeten tractoren die ingezet worden voor transportactiviteiten aan dezelfde regels voldoen als vrachtwagens. Er is dan niet langer sprake van oneerlijke concurrentie. De nieuwe, rode landbouwkentekenplaat laat de politie bovendien toe om gericht te controleren op het gebruik (misbruik) van rode diesel. Nog voor de zomer komt de nieuwe, rode nummerplaat in roulatie, bevestigt men bij bevoegd staatssecretaris Melchior Wathelet.

Voor reeds ingeschreven tractoren komt er een nog te bepalen overgangsperiode. Dat geeft landbouwers de tijd om voor hun tractoren de nieuwe, rode kentekenplaat aan te vragen. De kostprijs daarvan is identiek aan de prijs van een nieuwe Europese kentekenplaat, namelijk 30 euro. De aanvraag is voor de landbouwer een administratieve formaliteit. De tractor moet immers niet opnieuw gekeurd worden.

Aan de reglementering rond kentekenplaten voor aanhangwagens verandert niets. Toch hebben landbouwers voor alle aanhangwagens een nieuwe kentekenplaat nodig. Drijfmestvaten, kipwagens en andere getrokken voertuigen moeten immers een duplicaat van de kentekenplaat dragen met een letter- en cijfercode die identiek is aan het (nieuwe) kenteken van de tractor.
 
Het feit dat er duidelijkheid komt en tractoren, ingezet voor de exploitatie van land- en tuinbouwbedrijven, ook in de toekomst kunnen blijven genieten van de landbouwvoordelen noemt het Agrofront "een belangrijke verworvenheid". De landbouworganisaties hopen dat de discussies met de transportsector over het oneigenlijk gebruik van landbouwvoertuigen hiermee tot het verleden behoren. Dit zal echter maar het geval zijn wanneer straks de nieuwe regels ook op het terrein worden toegepast. Daarom vraagt het Agrofront duidelijke regels in functie van een correct handhavingsbeleid.

Meer info: Agrofront verduidelijkt nieuwe regels in overzichtstabel

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek