Topjaar voor Hagelandse perziken

Er zijn opnieuw Hagelandse perziken in het Vlaams-Brabantse Gelrode. Na de mislukte oogst van vorig jaar is dat een flinke opsteker voor tuinbouwer in bijberoep Ludo Rosseels. "De bomen hangen stampvol", glundert hij. De teler verwacht dat hij tot 15 à 20 augustus perziken kan verkopen.
13 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Er zijn opnieuw Hagelandse perziken in het Vlaams-Brabantse Gelrode. Na de mislukte oogst van vorig jaar is dat een flinke opsteker voor tuinbouwer in bijberoep Ludo Rosseels. "De bomen hangen stampvol", glundert hij. De teler verwacht dat hij tot 15 à 20 augustus perziken kan verkopen.

"Het is de voorbije maanden bijna altijd 20 graden en meer geweest", vertelt Rosseels in Het Belang van Limburg. Op geen enkel moment waren er problemen in de boomgaard. De perziken smaken dan ook lekker en er hangen er veel aan. Dat was vorig jaar wel even anders. "Toen ging het kwik op 20 maart onder het vriespunt", herinnert de tuinder zich.

"Daarna heeft het kwik nog drie weken met het vriespunt geflirt. Dat was de doodsteek voor de oogst. Vroeger stond ik in het voorjaar om drie uur op om de temperatuur op drie plaatsen in de boomgaard te controleren. Dat heb ik echter afgeleerd. Er is toch niets aan te doen als het vriest", zegt Rosseels.

Klagen doet de perzikenteler niet. "Mijn vader had vroeger één keer om de drie jaar perziken, ik heb er gemiddeld om de twee jaar. Misschien zit de opwarming van de aarde er wel voor iets tussen".

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek