Tiense Suiker positief over bietencampagne, telers niet

De bietencampagne van Tiense Suiker heeft de voorbije maanden 1,4 miljoen ton bieten opgeleverd. Door slechte weersomstandigheden ligt dat cijfer lager dan andere jaren, maar de campagne wordt toch als positief geëvalueerd door het suikerbedrijf. De suikerbiettelers zijn minder positief gestemd. Bieten leveren aan Tiense Suiker is de laatste jaren nauwelijks rendabel.

19 januari 2022  – Laatst bijgewerkt om 19 januari 2022 18:41
Lees meer over:

Lagere suikeropbrengst

De bietencampagne loopt jaarlijks van midden september tot midden januari. Dinsdag was het de laatste dag dat er vrachtwagens van landbouwers op de site kwamen aangereden om hun suikerbieten af te leveren. In totaal brachten zowat 4.000 landbouwers 1,4 miljoen ton bieten binnen, goed voor 200.000 ton suiker. Daarmee ligt ook het rendement per biet lager dan andere jaren. 

"Toch zijn we vrij positief over de campagne. Het kan beter, maar de weersomstandigheden hebben we niet in de hand natuurlijk", zegt Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij Tiense Suiker. "Door de koude, donkere en natte periode ligt het aantal opgehaalde bieten lager dan andere jaren. De weinige zon heeft voor een lager suikergehalte per biet gezorgd. Maar de kwaliteit van de bieten blijft top. We zullen onze klanten nog steeds voldoende kunnen bevoorraden, op dat vlak voorzien we geen enkel probleem."

Het was de 185ste bietencampagne van Tiense Suiker. In de tweede helft van september dit jaar volgt de nieuwe campagne.

Telers delen positivisme niet

De suikerbiettelers klinken minder positief over de afgelopen bietencampagne. “De laatste jaren was de teelt gemiddeld kostendekkend voor de telers die leveren aan Iscal, maar voor de telers van Tiense Suiker was hij vaak verlieslatend”, zo schrijft Eric Van Dijck, secretaris van het Verbond Suikerbietplanters in het maandblad De Bietplanter. “Hiervoor was niet altijd alleen de suikerbietprijs verantwoordelijk, ook het teeltrendement zelf drukte onder meer in 2016 en 2018 de al lage omzet per hectare.”

Bovendien ziet de toekomst er nog minder rooskleurig uit. “De suikerbiettelers zien zich geconfronteerd met een brutale kostenstijging van de teelt”, stelt Van Dijck, daarmee verwijzend naar de sterk gestegen kosten voor onder meer kunstmest. “De prijstabellen in de interprofessionele akkoorden, zowel van Tiense Suiker als van Iscal, zijn niet aangepast aan deze nieuwe economische realiteit.”

De suikerprijzen zitten al enige tijd in de lift, maar ook die stijging lijkt onvoldoende, zo meent het Verbond Suikerbietplanters. De wereldmarktprijs overstijgt al geruime tijd de 450 euro per ton en de Europese verkoopprijs voor de regio waartoe België behoort, heeft nu ook de grens bereikt van 400 euro. De spotprijs overtreft 550 euro. “Maar zelfs deze substantiële suikerprijsverhoging zal weinig soelaas brengen. De hogere suikerbietprijs zou de hogere productiekosten niet dekken en de teelt opnieuw onrendabel houden”, aldus Van Dijck.

Hij wijst erop dat na het wegvallen van de suikerquota in de Europese Unie de suikerfabrikanten aan de telers hebben gevraagd om begrip op te brengen en de eerste moeilijke overgangsjaren “samen te doorstaan”. “De telers hebben dit begrip opgebracht. Het zou nu dan ook een evidentie moeten zijn dat het optimisme dat de fabrikanten vandaag kenmerkt, ook de suikerbietproducenten kan bekoren”, meent het Verbond Suikerbietplanters.

Het roept Tiense Suiker, en ook Iscal, op om voor de komende campagne een rendabele suikerbietprijs te garanderen aan de telers. “Bij velen onder hen is er twijfel over het komende teeltseizoen. Ze overwegen om over te schakelen naar meer lucratieve teelten, want dat was de suikerbietteelt de laatste jaren allerminst. Nochtans hebben fabrikanten de aanvoer van voldoende grondstof nodig om zich van een rendabele productie verzekerd te weten. Op wat wachten ze dus om een minimumprijs op niveau te garanderen?”, klinkt het nog.

Tiense Suiker wil jaarlijks 6.000 ton CO2 besparen door bouw van nieuwe diffusietoren
Uitgelicht
Gisteren is de 185ste bietencampagne van Tiense Suiker van start gegaan. De grootste suikerproducent van het land verwacht 3,3 miljoen ton bieten van 4000 bietenboeren. Een in...
29 september 2021 Lees meer

Bron: De Bietplanter / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek