Tiense schroeft bietenareaal terug door slechte suikerprijzen
nieuwsDe bietencampagne bij Tiense Suiker nadert haar einde, maar de suikerfabriek heeft al aangekondigd dat het areaal suikerbieten dit jaar met 15 procent wordt teruggeschroefd. Dit besluit volgt op een scherpe daling van de suikerprijzen: waar een ton suiker vorig jaar nog 850 euro opleverde, ligt de prijs nu rond de 600 euro. “Dit maakt het minder rendabel voor verschillende schakels in de keten om bieten te verwerken”, legt Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij Tiense Suiker, uit. Ook de Vlaamse telers zien hun inkomsten dalen. Concurrent Iscal behoudt wel hetzelfde areaal.
De Tiense Suikerraffinaderij verwacht eind deze maand haar laatste bieten te verwerken. Aanvankelijk mikte de suikerverwerker, met fabrieken in Tienen en Wanze, op midden januari als einddatum. “Maar de fabriek in Wanze draaide niet optimaal en daarnaast was het rendement van de teelt toch wat hoger dan verwacht. We gingen aanvankelijk uit van zo’n 75 ton per hectare, maar het loopt eerder richting de 80 ton”, aldus Erwin Boonen.
Daarmee ligt het rendement wel ver onder het vijfjarige gemiddelde terwijl ook de gebruikelijke suikergehaltes bijlange na niet gehaald worden. De verklaring is bekend: door het natte voorjaar hebben de telers veel vertraging opgelopen met de inzaai en was het aantal groeidagen beperkt. In tegenstelling tot vorig jaar verliep het rooien dan wel weer beter. Boonen: “alle percelen zijn tijdig gerooid en omdat er goed is afgedekt, zien we ook geen significante impact van de winterprik van de afgelopen weken.”

Bietenverwerkers verwachten “dramatisch” minder suikeropbrengst
12 augustus 2024In tegenstelling tot Tiense Suiker heeft Iscal, met een fabriek in Fontenoy, zijn bietencampagne al achter de rug. “Op 30 december werden de laatste bieten verwerkt, enkele dagen eerder dan gepland”, vertelt woordvoerder Brieuc Vandeleene. Technisch gezien verliep de campagne volgens hem uitstekend waarbij gedraaid werd aan een capaciteit van 10.650 ton per dag (“het hoogste cijfer sinds 2018”), maar ook bij Iscal viel de opbrengst tegen door de weersomstandigheden.
Zo heeft de fabriek deze campagne 1,1 miljoen ton bieten verwerkt, terwijl dat normaal rond de 1,3 miljoen ton ligt. Ook het suikergehalte van de kleinere bieten was aan de lage kant waardoor de opbrengst stokte op 165.000 ton suiker. “Normaal komen we eerder uit rond de 200.000 ton suiker”, vertelt Vandeleene.
Goede opbrengst in Europa
Terwijl de suikeropbrengst bij zowel Tiense als Iscal tegenviel, was dat elders in Europa zeker niet het geval. “Duitsland, Polen en anderen landen in Centraal- en Oost-Europa hebben juist een goede opbrengst behaald”, vertelt Erwin Boonen. De directeur grondstoffen bij Tiense merkt verder op dat door de goede suikerprijs van de voorbije jaren, de suikerverwerkers in Frankrijk en Polen veel areaal gecontracteerd hadden. Dit in combinatie met de hoge opbrengsten en ook nog een grote invoer uit Oekraïne heeft de suikerprijs volgens hem flink gedrukt.
“Tussen september en oktober ging de Europese suikerprijs met 150 euro onderuit, terwijl hij in november verder zakte. Momenteel ligt de prijs rond de 600 euro. Een jaar geleden was dat nog zo’n 850 euro”, aldus Boonen. Volgens hem is dat niet voldoende voor een rendabele suikerverwerking. “Voor een duurzame, toekomstgerichte suikerbietenteelt, met de benodigde investeringen, is toch zeker 700 euro nodig”, stelt hij.
De slechte suikerprijzen laten zich ook voelen in de financiële resultaten van Südzucker, dat recent zijn kwartaalcijfers publiceerde. De Duitse voedingsgroep boekte in de eerste negen maanden van het voorbije boekjaar een half miljard euro minder winst dan het jaar ervoor. Dat is vooral te wijten aan de slechte suikerprijzen. “De suikeractiviteiten hielden vorig jaar de andere activiteiten op de been, maar dit jaar is de situatie omgekeerd”, becommentarieert Boonen.
Evenwicht vraag en aanbod
De lage suikerprijs zal ook een effect hebben op de uitbetaling aan de Vlaamse bietenplanters. De bietenprijs is namelijk gekoppeld aan de suikerprijs. Maar de Vlaamse boeren zullen nog meer hinder ondervinden van de lage suikerprijzen. Tiense Suikerraffinaderij heeft voor de volgende campagne (2025/2026) namelijk 15 procent minder areaal gecontracteerd in België. “Daarmee willen we onze bijdrage leveren om het overaanbod in Europa weer in balans te krijgen met de vraag”, verklaart Boonen.
Volgens hem en Vandeleene van Iscal hebben meer grote Europese bietenverwerkers hun areaal naar beneden bijgesteld. Dat geldt overigens niet voor Iscal, dat het komende seizoen evenveel gecontracteerd heeft als het lopende seizoen: 16.500 hectare. “Als iedereen minder gaat produceren, is er misschien weer een tekort in de markt. Daarnaast hebben wij geïnvesteerd in nieuwe opslag en kunnen de suiker wat langer bij ons houden in functie van de prijsontwikkelingen”, verklaart Vandeleene de Iscal-strategie.
