header.home link

Europa verstrengt maximumgehalte van residu neonics in levensmiddelen

6 februari 2023

De Europese Commissie heeft nieuwe standaarden aangenomen voor de aanwezigheid van de residuen van twee neonicotinoïden in levensmiddelen. Deze nieuwe regels zullen gelden voor alle levensmiddelen en diervoeder in Europa, ook als die vanuit derde landen worden geïmporteerd.

Lees meer over:

"De nieuwe regels zullen het maximumresidugehalte van twee neonicotinoïden, clothianidine en thiamethoxamn, terugbrengen tot het laagste niveau dat met moderne technologie kan gemeten worden", zegt de Commissie in een mededeling. De nieuwe standaarden zullen ook gelden voor alle geïmporteerde levensmiddelen en voeder. Om importeurs de tijd te geven om zich aan te passen, gelden de standaarden voor import pas vanaf 2026.

De nieuwe regels zullen weinig impact hebben voor de Belgische landbouwers. In de Europese Unie is het gebruik van drie neonicotinoïden in open veld al sinds 2018 verboden.  Neonicotinoïden kunnen ingezet worden om onder andere suikerbieten te beschermen tegen geelzucht. Tot 2020 stond België bietentelers toe om deze per uitzondering te gebruiken om hun oogst te beschermen. Vorige maand verklaarde het Europees Hof van Justitie dat zo’n uitzonderingen die België en nog een tiental lidstaten hadden toegestaan, onwettig.

De gewasbeschermingsmiddelen worden als oorzaak gezien van de achteruitgang van de bijenpopulatie. Volgens onderzoek tasten neonics het oriëntatievermogen en sperma van bijen en hommels aan.

Uitgelicht
België heeft ten onrechte gebruik gemaakt van een uitzondering die voorzien was in de Europese regelgeving om gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden, die schadelijk zij...
20 januari 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek