nieuws

Test-Aankoop: Voedsel is dit jaar iets goedkoper

nieuws
Volgens de prijsbarometer van Test-Aankoop is voedsel op een jaar tijd een halve procent goedkoper geworden. Nochtans was de voedselkorf eind vorig jaar nog 1,2 procent duurder dan in mei 2011, toen de prijzen voor het eerst werden genoteerd. Volgens Test-Aankoop spelen de prijsacties die de supermarkten in april en mei van dit jaar doorvoerden, zeker een rol in de prijsdaling.
21 juni 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18

Volgens de prijsbarometer van Test-Aankoop is voedsel op een jaar tijd een halve procent goedkoper geworden. Nochtans was de voedselkorf eind vorig jaar nog 1,2 procent duurder dan in mei 2011, toen de prijzen voor het eerst werden genoteerd. Volgens Test-Aankoop spelen de prijsacties die de supermarkten in april en mei van dit jaar doorvoerden, zeker een rol in de prijsdaling. 

“Dat supermarkten zo snel reageren op elkaars prijswijzigingen, kan de consument dus alleen maar ten goede komen”, stelt Ivo Mechels in Het Nieuwsblad. Sinds mei 2011 noteert Test-Aankoop elke maand de prijzen van 368 producten, verkocht in Carrefour, Colruyt en Delhaize. Deze consumentenkorf bevat zowel A-merken als huismerken en witte producten (eersteprijsmerken), en bestaat zowel uit bewerkte en onbewerkte voedingsmiddelen als enkele non-food producten, zoals tandpasta en douchegel.

In tegenstelling tot de totale prijs van de consumentenkorf, zijn de prijzen van de bewerkte voedingsmiddelen licht gestegen (+1,1%). Verder zijn vooral de witte producten duurder geworden (+6,3%), terwijl de prijzen van de A-merken (-0,4%) en huismerken (+0,7%) min of meer stabiel zijn gebleven. “Bij die grotere merken speelt de concurrentie tussen supermarkten dus waarschijnlijk harder”, verklaart Ivo Mechels van Test-Aankoop in Het Nieuwsblad.

Aardappelen (-35%), bloemkool (-27%), koffie (-19%), peren (-17%) en bananen (-16%) zijn het sterkst in prijs gedaald, terwijl de prijzen van frituurolie (+45%), chocopasta (+37 of +25%, afhankelijk van het merk), confituur (+20%) en margarine (+19%) het sterkst zijn gestegen.

Bron: Eigen verslaggeving/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek