Tentoonstelling 'Aan tafel' doet nadenken over voeding
nieuwsVan november tot en met juni loopt in Tour&Taxis in Brussel de tentoonstelling 'Aan tafel, van de akker tot op het bord'. De organisatoren van de landbouwbeurs in Libramont en de Brusselse vzw Demeter doen met de tentoonstelling nadenken over ons eetpatroon en de productie van al dat voedsel. Het idee voor de tentoonstelling ontstond tijdens de voedselcrisis in 2008.
Het resultaat is een tentoonstelling die niet onkritisch is voor de landbouwsector, maar ook aandacht heeft voor problemen in de rest van de voedselketen. Zo wordt de groeiende marktmacht van verwerking en distributie aanschouwelijk gemaakt met enkele frappante grafieken. De winkelprijs voor een voedingsmiddel komt maar voor 10 procent bij de boer terecht, tegenover 35 procent bij industrie en 55 procent bij de dienstensector, illustreert De Standaard.
De consument wordt ook bewust gemaakt van de eigen verantwoordelijkheid. Zowel de CO2-uitstoot als de voedselkilometers worden in beeld gebracht en de bezoeker krijgt ook een idee van de hoeveelheid voedingsverpakkingen die jaarlijks bij het afval belanden. In de laatste zaal worden oplossingen voorgesteld om in de toekomst iedereen van voldoende voedsel te voorzien. Onder meer landbouw in de stad, verticale landbouw, indoor farming, in-vitro-vlees, insecten als voeding en het benutten van algen en zeewier, komen aan bod.
Het parcours eindigt met een ruimte waarvoor enkele grote chefs – Frank Fol, Pierre Wynants en Sang-Hoon Degeimbre – de handen in elkaar sloegen. Zij onthullen hun gastronomische geheimen en geven hun visie op de voeding van vandaag en morgen.
Meer info: Expo 'Aan tafel'
Bron: De Standaard/De Morgen