Te veel stikstof in Noord-Europa en China, te weinig in Afrika en Zuid-Amerika

De globale stikstofbalans wordt overschreden, maar er zijn grote regionale verschillen. In Noord-Europa, India en China wordt er teveel stikstof verbruikt, maar in Afrika en Zuid-Amerika is er juist nog stikstofruimte. Dat schrijven wetenschappers in een onderzoek dat vorige week in Nature gepubliceerd werd.

25 oktober 2022  – Laatst bijgewerkt om 25 oktober 2022 22:12
Lees meer over:

Eerdere schattingen van de planetaire grenzen voor stikstof hielden onvoldoende rekening met de regionale verschillen. “Er zijn grote regionale verschillen zowel wat betreft de overschrijding als de gevolgen van het overmatige gebruik van stikstof”, zegt Dr. Lena Schulte-Uebbing, hoofdauteur van de studie, “in sommige regio’s gaat het vooral over problemen met de waterkwaliteit, in andere gebieden gaat het over de effecten op de omgeving, maar vaak ook een combinatie van de twee.”

Hoge overschrijdingen in Europa en China contrasteren met onderbenutting in veel landen in Zuid-Oost Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Daar is meer stikstof nodig om de voedselproductie op peil te houden. Lage bemesting kan er lijden tot uitputting van de nutriënten in de bodem, waardoor bodem degraderen tot een niveau dat ze ongeschikt maakt voor voedselproductie.

stikstof

“De globale verdeling van stikstof inputs veranderen is belangrijk”, zegt de Wageningse co-auteur en stikstofspecialist Wim De Vries, “maar zelfs in een scenario van optimale regionale benutting van stikstofbemesting worden de globale grenzen nog altijd overschreden bij de huidige opname en stikstofefficiëntie. Om de wereld te voeden zonder de regionale en planetaire grenzen te overschrijden zal het stikstofgebruik in de landbouw veel efficiënter moeten en zullen we de andere stikstofbronnen zoals rioleringen en de industrie moeten verminderen. Dat zal nog veel coördinatie vragen.”

Bron: WUR

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek