Syngenta investeert om bijenpopulatie op peil te houden

Syngenta, wereldwijd marktleider in de agribusiness, start dit jaar met twee proefprojecten in België om de bedreiging van bijenpopulaties door intensieve monocultuurlandbouw tegen te gaan. Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters past het project binnen de Vlaamse acties om de bijenpopulatie in stand te houden, zo werd gezegd op Agriflanders.
14 januari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Syngenta, wereldwijd marktleider in de agribusiness, start dit jaar met twee proefprojecten in België om de bedreiging van bijenpopulaties door intensieve monocultuurlandbouw tegen te gaan. Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) past het project binnen de Vlaamse acties om de bijenpopulatie in stand te houden, zo werd gezegd op Agriflanders in Gent.

Syngenta wil landbouwers stimuleren om onbenutte veldkanten met bloemenmixen in te zaaien die bijen, vlinders en andere insecten van voedsel voorzien. Landbouwers kunnen daarvoor ook subsidies krijgen van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). "Op die manier wordt het veld beter beheerd, zonder verlies aan landbouwareaal en stimuleert het ook de biodiversiteit."

Na tests in 2010 zal Syngenta dit jaar twee proefprojecten opstarten en zijn eigen demovelden omzoomen met ingezaaide wilde bloemenborders. De komende vijf jaar maakt het bedrijf jaarlijks één miljoen euro vrij voor het initiatief, dat op termijn in Europa 10.000 hectare wilde bloemenborders moet opleveren.

"De bijenpopulaties staan de jongste jaren onder zware druk", aldus Hilde Willekens van Syngenta. "Dat komt deels door de intensieve landbouw en de monocultuur, waardoor pas in de late lente voor enkele weken stuifmeel ter beschikking is, en de bijen na verloop van tijd zonder voedsel vallen."

'Operation Pollinator' in België valt in België onder 'Interra', een breder biodiversiteitsprogramma van Syngenta. Daarmee worden boerderijen gestimuleerd die de intensieve landbouw combineren met managementspraktijken die de toename van de biodiversiteit bewerkstelligen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek