Symposium bekijkt Vlaams bosuitbreidingsbeleid kritisch
nieuwsDe Vereniging voor Bos in Vlaanderen, Natuurpunt en ARGUS organiseren een symposium over het Vlaamse bosuitbreidingbeleid. "Al 15 jaar belooft de Vlaamse overheid dat er 10.000 hectare bos zal bijkomen, maar in de praktijk stokt het bij 30 procent van deze doelstelling", luidt hun kritiek. Na Ierland is Vlaanderen de Europese regio met het minste bos.
Beleidsteksten zoals het Vlaams regeerakkoord, het PACT 2020 en het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen staan vol ambitieuze engagementen voor het behoud van de bestaande bossen, voor de realisatie van stads(rand)bossen en voor de algemene uitbreiding van natuur en bos. Volgens de Vereniging voor Bos in Vlaanderen, Natuurpunt en het milieupunt ARGUS toont de praktijk dat het met de beloofde bosuitbreiding helemaal niet goed gaat.
"Er is de voorbije 15 jaar slechts 30 procent van de voorziene oppervlakte gerealiseerd en vandaag is Vlaanderen zelfs opnieuw een netto ontbosser", luiden zij de alarmbel. De drie organisaties vrezen dat Vlaanderen stilaan het minste bosoppervlakte gaat tellen van alle EU-regio's. De voorbije decennia kwam er elk jaar immers meer bos bij in Europa en andere dichtbevolkte economische topregio’s bewijzen volgens hen dat een kwaliteitsvol bosbeleid wél mogelijk is.
Door tal van hinderpalen is bosbehoud, bosuitbreiding en duurzaam bosbeheer in Vlaanderen geen evidentie. De Vereniging voor Bos in Vlaanderen, Natuurpunt en ARGUS willen daarom 2011, het Internationaal Jaar van de Bossen, aangrijpen om onze bossen de broodnodige aandacht te geven die ze verdienen. Zij organiseren op 11 mei een symposium 'Bos voor iedereen: droom of werkelijkheid?’ en hopen op die manier het verhaal van ecologische bosuitbreiding in Vlaanderen onder de aandacht te brengen. Zij zullen bij minister van Natuur Joke Schauvliege, die het Vlaams bosbeleid komt toelichten, aandringen op bijkomende inspanningen ten voordele van het bos.
In Campuskrant, het maandelijkse tijdschrift van de K.U.Leuven werd doctor Vincent Kint van de K.U.L.-afdeling Bos, Natuur en Landschap gepolst naar de toestand van de Vlaamse bossen. Uit zijn relaas blijkt dat de vrees dat Vlaanderen de bosarmste regio in Europa wordt, niet onterecht is. "In oppervlakte telt alleen Ierland nog minder bos", vertelt Kint, "bovendien staan de Vlaamse bossen, die maar 11 procent van het grondgebied uitmaken, enorm onder druk." .
"De totale bosoppervlakte, nu 145.000 hectare, krimpt nog altijd, terwijl het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen voorschrijft dat er 10.000 hectare moet bijkomen", aldus Kint. Het grote aantal zonevreemde bossen - waar de ruimtelijke bestemming niet bos is - beschouwt hij de grootste bedreiging voor bosbehoud. "Laat ons eerst die zonevreemde bossen beter beschermen", zegt Kint. Bos aankopen noemt hij een optie, een andere piste is nieuwe bebossing, bijvoorbeeld van landbouwgronden die uit gebruik genomen worden. "Heel waardevol, maar moeilijk te realiseren, is de aanleg van stadsbossen", aldus Kint.
Meer info: Symposium bosuitbreiding 11 mei & Lezingenreeks K.U.Leuven 'Wetenschap van de bossen'
Bron: eigen verslaggeving/Campuskrant