nieuws

Symbolische schapentocht doorheen Vlaanderen

nieuws
Herder Schouteden stapt met 600 schapen van Maaseik tot Brussel, om het belang van rondtrekkende kuddes voor de biodiversiteit aan te kaarten.
24 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

2010 is het jaar van de biodiversiteit. Om het belang van rondtrekkende schapenkuddes voor de instandhouding van biodiversiteit in de verf te zetten, organiseren verschillende Europese herders een symbolische estafettetocht van Berlijn tot Trier. Herder Johan Schouteden vertegenwoordigt daarbij Vlaanderen door met zijn 600 schapen van Maaseik tot Brussel te trekken.

Het beroep van schapenherder wordt steeds zeldzamer. "Het is immers financieel onaantrekkelijk en de uitgestrekte natuurgebieden nodig om schapen te laten grazen zijn schaars", vertelt herder Johan Schouteden in Het Belang van Limburg. "Nochtans zijn rondtrekkende schapenkuddes belangrijk voor de verspreiding van verschillende plantsoorten. In hun vacht of met hun poten verspreiden ze namelijk sporen en zaden".

Naar aanleiding van het jaar van de biodiversiteit onderneemt een groep Europese herders een symbolische estafettetocht doorheen Europa. Daarmee willen ze hun functie voor de verscheidenheid van gewassen extra onderstrepen bij Europese beleidsmakers. De tocht begon op 5 juni in Berlijn en zal eindigen op 17 oktober in Trier.

Johan Schouteden neemt op 31 augustus aan de Maas in Maaseik de fakkel over van zijn Nederlandse collega. Op 1 september vangt hij zijn 160 kilometers lange trektocht aan. Met zijn kudde van 600 schapen zal hij dwars door Vlaanderen stappen, om te eindigen in het Ter Kamerenbos in Brussel op 14 september.

Om de schapen in bedwang te houden wordt hij bijgestaan door een tiental vrijwilligers en vijf bordercollies (hondenras, nvdr). Het was geen eenvoudige taak om de reisroute uit te stippelen. "Je moet van verschillende diensten toelating krijgen. Oorspronkelijk was het plan trouwens om in het Jubelpark in Brussel te eindigen, dichtbij het Europees complex aan het Schumanplein. Maar er worden geen dieren toegelaten in het Brusselse stadscentrum."

Wie de tocht van Johan wil volgen via internet, kan terecht op www.movingsheep.be. De schapen en herder worden in samenwerking met de Universiteit Hasselt gevolgd via live-satellietverbinding. Meer info over de estafettetocht en het internationale jaar van de biodiversiteit vind je op www.herderstocht.be.

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek