duiding

Stukje geschiedenis van de landbouw

duiding
Terug in de tijd met Veldverkenners
27 juni 2019  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:54

Om te begrijpen hoe ons voedsel vandaag wordt geteeld, is het onvermijdelijk te kijken naar het verleden. Waarom zijn boeren gespecialiseerd in één of slechts een paar teelten, terwijl ze vroeger allemaal wat dieren, akkers en fruitbomen verzorgden? En waarom zijn de stallen vandaag zo groot, terwijl de dieren vroeger bijna letterlijk in de woonkamer (of toch ernaast) verbleven? Het antwoord ligt telkens in de economische en politieke realiteit waarin boeren werken. En die realiteit is erg veranderd de laatste 200 jaar. Daarom schetst Veldverkenners, het publieksplatform van VILT, in dit boekje een overzicht van de belangrijkste evoluties in de landbouw en de wereld sinds de 19de eeuw.

De boerenstiel is vrijheid, werken met de natuur en op het ritme van de seizoenen. Maar landbouw is ook hard labeur, in een onzekere markt en een wereld waarin de spelregels regelmatig wijzigen. Toch zijn het net die factoren die beïnvloeden hoe een boer zijn bedrijf runt. Dat bedrijven vandaag groter zijn, is bijvoorbeeld een gevolg van een beleidskeuze uit de jaren ’60 (Plan Mansholt, p. 22). En dat onze landbouw sterk gericht is op veehouderij, is een gevolg van de vrijmaking van de markt en de import van goedkoop graan rond 1870 (p. 9). Zo heeft alles invloed op alles. Bekijk dit boekje dus als een leidraad om te begrijpen welke keuzes de boer in jouw buurt maakt.

Terug in de tijd met Veldverkenners kan je hier lezen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek