"Stop de klimaatopwarming en voed uw schapen curry"

De universiteit van Newcastle toonde aan dat currykruiden zoals koriander en kurkuma een schaap minder methaangas doen produceren.
30 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Onderzoek aan de Britse universiteit van Newcastle toont aan dat kruiden zoals koriander en kurkuma, die doorgaans in currygerechten worden verwerkt, de methaangasproductie in de maag van een schaap tot 40 procent kunnen verminderen. De wetenschappers menen dat dit ook van toepassing is op andere herkauwers, wat het aandeel van de veehouderij in de klimaatopwarming drastisch zou verlagen.

Van vijf verschillende kruiden, bleek koriander met 40 procent het meest doeltreffend om de methaanproductie te verminderen. Kurkuma zorgde voor een vermindering met 30 procent, komijn op zijn beurt 22 procent.

De werking van de curryspecerijen is enigszins vergelijkbaar met een antibioticum: de kruiden doden de 'slechte' bacteriën die methaan produceren in de ingewanden en laten de 'goede' bacteriën toe om te floreren in de darmen. Een laboanalyse doet vermoeden dat het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren in korianderzaden verantwoordelijk is voor het effect.

De ontdekkingen maken deel uit van een onderzoek van de student Mohammed Hasan en doctor Abdul Chaudry dat gepubliceerd is in de Journal of Animal Sciences. "Specerijen worden al sinds mensenheugenis gebruikt om bacteriën te doden en aandoeningen bij mensen te behandelen. Zo worden de zaden van koriander aanbevolen bij maagproblemen", legt Hasan uit.

"Methaan is een broeikasgas dat in belangrijke mate bijdraagt tot de opwarming van de aarde. De trage vertering van voedsel bij herkauwers zoals runderen en schapen, maakt hen een belangrijke producent van het gas. Bepaalde kruiden kunnen dit verteringsproces in de maag van een herkauwer meer efficiënt maken zodat minder methaan wordt geproduceerd", zegt doctor Chaudhry.

De productie van methaan is niet alleen slecht voor het klimaat, maar zorgt er ook voor dat schapen naar schatting 12 procent van hun voederinname verspillen. Dat resulteert in een lagere vleesproductie.

De proeven werden enkel uitgevoerd op bacteriën uit de ingewanden van een schaap, maar doctor Chaudhry verwacht te kunnen aantonen dat de resultaten van het onderzoek ook van toepassing zijn op andere herkauwers.

Chaudhry besluit dan ook dat het mengen van kruiden in het voeder van herkauwers een belangrijke stap kan zijn in de vermindering van de methaangasuitstoot door de veehouderij, nu antibiotica niet langer voor dat doel mogen worden toegediend in de EU.

Bron: eigen verslaggeving/De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek