Start-up ontwikkelt bioherbicide om glyfosaat te vervangen

De Waalse start-up APEO heeft een bioherbicide ontwikkeld op basis van essentiële oliën als alternatief voor glyfosaat op de particuliere markt. APEO wil begin 2024 het goedkeuringsdossier indienen in Europa en de Verenigde Staten. Het alternatief zal eerst op de particuliere markt verschijnen, maar er wordt ook gewerkt aan een alternatief voor professionelen.

14 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 december 2023 17:15
Lees meer over:

Het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat door particulieren is in België verboden. Professionelen met een fytolicentie in de landbouwsector en spoornetbeheerder Infrabel mogen glyfosaat wel nog gebruiken. De Europese Commissie verlengde in november overigens de vergunning van glyfosaat met tien jaar.

Het team van APEO zou nu een alternatief klaar hebben om glyfosaat te vervangen op de particuliere markt. "Menselijk toxicologische en ecotoxicologische tests hebben aangetoond dat het gebruik van de stof aanvaardbaar is, zowel voor het milieu als voor de mens”, luidt het. De bioherbicide op basis van essentiële olie wordt in minder dan drie dagen natuurlijk afgebroken, maar zal echter niet alle toepassingen van glyfosaat vervangen.

APEO werd opgericht binnen het Laboratorium voor Fytopathologie van de universiteit van Luik. Ondertussen haalde de start-up, bestaande uit een achtkoppig team, al 3,7 miljoen euro op van privé-investeerders 2,4 miljoen euro bij het Waals Gewest (DGO6). Tien jaar werd onderzoek gedaan naar het product, waarvan vijf jaar lang tests werden gedaan in verschillende regio’s. Zo werd het product getest in acht landen om de beste formule en werking te bepalen van de oliën. De formule die nu wordt voorgesteld is bedoeld voor particulieren en maakt het mogelijk om in twee toepassingen onkruid in de tuinen te verdelgen. De door Apeo ontwikkelde oplossing zal in prijs iets hoger liggen dan glyfosaat. Het bedrijf mikt op 2026 om het product te commercialiseren in de Verenigde Staten en het jaar erna in Europa.

Het bedrijf wil het product in eerste instantie voor particulieren op de markt brengen. “Maar ondertussen werkt het onderzoeksteam verder aan een formule voor professionelen”, luidt het.

Europa laat glyfosaat 10 jaar langer toe: “Geen onoverkomelijke bezwaren”
Uitgelicht
Glyfosaat blijft nog minstens tien jaar langer toegelaten in Europa. Nadat de Europese lidstaten er donderdag niet in zijn geslaagd om een meerderheid te vinden om een nieuwe...
16 november 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek